"Fixa bostad i god tid! Den absolut största orsaken till att det skiter sig är att man inte får tag i någonstans att bo"

Olle Elofsson pluggar andra terminen på ämneslärarprogrammet med inriktning mot historia och språk. Intresset för humaniora och arbetet som lärarassistent på SFI fick upp ögonen för läraryrket.

studentintervju

Vem är du? Berätta lite om dig själv.

Jag kommer från Edsbyn som, om ni inte redan visste, ligger i södra Hälsinglands skogar. Andra kulturer har alltid fascinerat mig och jag tycker att just historia och språk är användbara för att förstå saker och ting; historian ger oss en uppfattning om oss själva och om andra och hur saker utvecklats medan språket i sin tur är någon sorts nyckel till människors tanke- och uttryckssätt och därmed skitviktigt. Man skulle nog kunna säga att jag är lite utav en nörd.

Hur kom det sig att du valt att plugga till ämneslärare?

Jag valde att plugga till ämneslärare av flera anledningar men kanske främst för att då får jag studera och arbeta med de ämnena som jag tycker är intressanta och roliga samtidigt som jag utför ett av de, enligt mig, viktigaste yrkena i samhället.

Vad gjorde du innan du började plugga?

Innan jag började plugga arbetade jag som lärarassistent på SFI i Edsbyn. Det tyckte jag för det mesta var väldigt roligt så det har också bidragit till mitt val att bli lärare.

Vad tycker du om Mittuniversitetet?

Jag tycker att det är väldigt trevligt; lokalerna är fräscha, lärarna och personalen vänliga och hjälpsamma och tillgången till resurser är god. Tummen upp, med andra ord.

Beskriv en helt vanlig studiedag.

En typisk studiedag ser oftast ut på ett utav två sätt. Det första är de lärarledda dagarna, då vi kommer till skolan på förmiddagen och lyssnar på en eller flera föreläsningar eller har ett seminarium på någon uppgift eller metodövning. Om det är en dag som inte har några lärarledda tillfällen (eller om föreläsningen endast tar upp ett pass) brukar jag samlas tillsammans med ett gäng andra som går samma kurs som jag och så sitter vi och pratar och diskuterar hela dagen, typ 2/3 skola och 1/3 annat.

När du inte pluggar – vad gör du då?

När jag inte pluggar sitter jag för det mesta framför min dator och spelar diverse spel tillsammans med mina vänner. Då jag inte gör detta kanske jag läser en bok om t.ex. Kinas historia eller de Indo-europeiska språkens släktskap. Ni vet, sånt som nördar gör. Jag lyssnar också mycket på hårdrock, olika radioprogram och poddar och jag brukar sträcktitta på TV-serier på Netflix. Jag rekommenderar "Språket" i P1 och Rammstein; det är grejer de'.

Hur trivs du i Sundsvall?

Jag trivs bra i Sundsvall, jag tycker själva staden är fin och sådär lagom stor liksom, trots att det är en riktig storstad jämfört med hemma i "Bynn". Jag bor bara några hundra meter från skolan och promenaden in till stan är i kortaste laget, så jag kan inte klaga.

Vart är du om fem år – ditt drömscenario

Om fem år är jag förhoppningsvis färdigutbildad och har börjat jobba och fått tag i ett schysst boende tillsammans med någon jag tycker om. Vanliga Svensson-grejer liksom. Alternativt har jag flyttat utomlands, det hade också varit coolt.

Mer om Olle

studentintervju

Namn: Olle Elofsson
Studieort: Sundsvall
Hemort: Edsbyn