Bilar, vitvaror, smartphones, datorer, byggnader. De tekniska apparaterna finns överallt - på våra jobb, i våra hem och i samhället i övrigt. Hur elektroniken bakom den moderna tekniken fungerar får du lära dig i ämnet elektroteknik. Elektronikkonstruktion, mätteknik, automation, inbyggda system, kraftelektronik, elnätet och telekommunikation är exempel på områden som ingår.

Att en dator är fullproppad med elektronik är en självklarhet, men hur många tänker egentligen på att de flesta av de apparater och de tekniska prylar vi omger oss med bygger på avancerade elektroniska lösningar?

Inbyggda system som inte syns, till exempel i pacemakers och kylskåp, är ett av de områden som ingår i elektrotekniken. Elkraft och kraftelektronik, alltså starkström som behövs för att leverera stora effekter till motorer och för energiproduktion, är ett annat. Därutöver ingår också konstruktion och design av elektroniska system på kretskortsnivå, kommunikationssystem baserade på fiberoptik och trådlös teknik samt styr- och reglerteknik, som är viktiga ämnen för industrin i den norrländska regionen.

Med kunskaper i elektroteknik har du en generell bas som öppnar vägen till många olika branscher som utvecklingsingenjör och automationsingenjör, konsult mot industrin eller till och med teknisk infrastruktur.

Elektroteknik är ett centralt ämne i flera ingenjörsutbildningar, bland annat i programmen Automationsingenjör, Elkraftingenjör och Civilingenjör i elektroteknik, men också i flera andra utbildningsprogram.

För utbildning på avancerad och forskarnivå är ämnet elektronik.

Mittuniversitetet har en mycket stark forskningsmiljö inom elektroteknik, främst då inom elektronik. Forskning bedrivs inom sensorer, mätteknik, inbyggda system, elektronikkonstruktion, kraftelektronik, fiberoptik och halvledarkomponenter. Universitetet har ett nära forskningssamarbete med flera välrenommerade forskningsinstitut, universitet och företag, såväl i Sverige som internationellt.

Sidan uppdaterades 2014-08-22