Programmet för personal och arbetslivsfrågor
Utbildningsplanen är nedlagd
Utbildningsplan för:
Programmet för personal och arbetslivsfrågor, 140/160 hp
Human Resource Management and Labour Relations
Allmänna data om programmet
- Programkod: SPALM
- Diarienummer: 40/02 00114
- Högskolepoäng: 140/160
- Ansvarig institution: Institutionen för samhällsvetenskap
- Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
- Giltig fr.o.m: 2006-08-25
Syfte
Utbildningen ska utveckla studentens förmåga att följa den ämnesorienterade kunskapsutvecklingen samt förmågan att kritiskt bedöma och tillämpa sådan kunskap för uppgifter i arbetsområdet organisation och ledarskap samt allmänt personalledande arbete i företag och organisationer.
Lärandemål
Utbildningen ska ge en bred bas för arbets- och personalledande uppgifter och därvid förmedla grundläggande och tillämpningsinriktade kunskaper med utgångspunkt i programmets huvudämnen samt ämnena företagsekonomi och arbetsrätt.
Innehåll
Programmets terminer 1 – 3 omfattar studier på A-nivå i ämnena sociologi, psykologi och företagsekonomi med programprofilerade inslag av vilka bör nämnas ledarskap/entreprenörskap (sociologi), organisationspsykologi (psykologi) och personalekonomi (företagsekonomi).
Vidare omfattar programmets terminer 4 – 5 fördjupade ämnesstudier på B-nivå i ämnena sociologi och psykologi med profilering mot organisationsteori och arbetsmarknad/arbetsliv (sociologi) respektive arbets- och organisationspsykologi (psykologi). I denna del av programmet behandlas också moment av tillämpning mot personalområdet som rekrytering och urval, personalutveckling, arbets- och organisationsutformning, förändringsledning och belöningssystem. Likaså behandlas färdighetsinriktade moment som samtals- och intervjuteknik, förhandling och konflikthantering, gruppdynamiska övningar och framträdande.
Termin 6 omfattar studier i arbetsrätt, 10 poäng, och projektarbete/praktik, 10 poäng.
Programmet avslutas med studier på C/D nivå i endera av ämnena sociologi och psykologi. På C- och D nivå av ämnesstudierna ingår uppsatsarbete, 10 poäng på resp nivå.
Behörighet
Dokumenterad arbetslivserfarenhet, sammantaget ett år.
(Äldre gymnasiebetyg)
Programbeskrivning
Utbildningsprogrammet ger en studiegång till filosofie kandidat- eller filosofie magisterexamen med psykologi eller sociologi som huvudämne.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen
Spärrar i utbildningen
Spärrar i utbildningen anges i kursernas respektive kursplaner.
Undervisning och examination
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och fallstudier.
Examination sker individuellt i skriftlig och muntlig form. Som betyg används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.
Examensbenämning
Filosofie magisterexamen
Filosofie kandidatexamen
Övrig information
Utbildningen bedrivs vid Mittuniversitetet, Campus Östersund.
Under studietiden kan kursernas inriktning, innehåll, poängfördelning samt placering i
tiden genomgå smärre förändringar.
Programmet för personal och arbetslivsfrågor, 140/160 poäng är inrättat av Högskolan i Östersund och utbildningsplanen är fastställd av linjenämnden för Programmet för personal- och arbetslivsfrågor 1992-05-22. Utbildningsplanen är reviderad av Grundutbildningsrådet inom Humanvetenskapliga huvudområdet vid Mitthögskolan 2002-02-18, från och med 2005-01-01 Mittuniversitetet.