Civilingenjör i datateknik
Datateknik

Civilingenjör i datateknik, 300 hp

IT-branschen går på högvarv och kompetensbehovet växer ständigt. Efterfrågan är stor på civilingenjörer som kan utveckla nästa generations IT-system. Vår utbildning har stort fokus på din kommande yrkesroll, bland annat genom projektuppgifter hämtade från näringslivet. Många av våra studenter blir systemutvecklare som arbetar med projektledning, programmering, systemspecifikation och simulering.

Höstterminen 2022

room Campus, Sundsvall
  • Start: Höstterminen 2022
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 35
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-F2803

Sista anmälan: 19 april 2022

Anmälan öppnar den 15 mars.

Du kan ändra din ansökan till och med 19 april

Maskininlärning, distribuerade system, 3D-visualisering och molntjänster är exempel på områden inom aktuell forskning som du får ägna dig åt när du läser till civilingenjör i datateknik. I utbildningen ingår mycket datateknik, men naturligtvis också matematik och elektroteknik. Din kompetens breddas dessutom med kunskap om projektledning, industriell ekonomi, miljö, etik och kommunikation. Inom civilingenjörsutbildningen samarbetar vi mellan inriktningarna för att bredda kunskaperna och utvecklas i takt med förändringarna i branschen.

Vår utbildning fokuserar på din kommande yrkesroll – bland annat genom projektuppgifter som vi hämtar från det regionala näringslivet och från våra forskargrupper. En rad konsultföretag, myndigheter, telekomföretag, medieföretag, banker och försäkringsbolag har förlagt sin nationella IT-utveckling till vår region och behöver anställa fler. Varje termin tillkommer därför nya företag som vill samarbeta med oss på olika sätt och få tips om sommarjobbare, examensarbetare och färdiga civilingenjörer.

De två sista åren av utbildningen läser du inriktningen Tillämpad datateknik, som handlar om distribuerade system, datamining/maskininlärning, trådlösa nätverk, 3D-visualisering och projektledning. Den inriktningen gör dig till en skicklig programutvecklare och projektledare med bred praktisk kompetens och god kännedom om aktuella IT-trender.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på campus två veckor innan terminsstart.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
(Förkunskaper)

Examen efter genomförda studier

Civilingenjörsexamen

Civilingenjörsexamen i datateknik
som översätts till
Degree of Master of Science in Engineering: Computer Engineering

Efter utbildningen

Alla våra studenter har hittills fått intressanta jobb regionalt, nationellt och internationellt omedelbart efter utbildningen. Du kan arbeta på konsultföretag, myndigheter, telekomföretag, dataspelsföretag, forskningsinstitut eller universitet.

Arbetslivskontakt

Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla nya IT-tjänster och system åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.

Kort om programmet

Stefan Forsström
Lyssna till studenten Moa när hon berättar om programmet. Programansvarig och forskare Stefan Forsström berättar om hur din studietid är upplagd, vilka kurser du läser och vad du kan jobba med efter avslutat program.

Jag vill gärna jobba i projekt mot IT och data

Läs hela intervjun med Andrea Jacobsson

Hur bra är 5G för fjärrstyrning av fordon? Det ska civilingenjörsstudenten Rasmus Holm ta reda på i ett exjobb tillsammans med företaget Dewire.

Läs hela intervjun med Studenten Rasmus testar 5G för fjärrstyrning

Jag valde Mittuniversitetet för att de har så bra kontakt med arbetslivet.

Läs hela intervjun med Rula Talal

Jag har alltid varit nyfiken på hur saker fungerar och har ett stort intresse för teknik.

Läs hela intervjun med Jonas Bäckström

Mentorskapet var en av de saker jag uppskattade mest under utbildningen. 

Läs hela intervjun med Katarina Lundqvist

Studierna har gett mig en bred verktygslåda för arbetslivet och påverkat hur jag är som person.

Läs hela intervjun med Johan Deckmar

Mer om utbildningen

Från vänster: David Gisselman, Technichus - Härnösand och studenterna; Patrik Norman, Louise Sundström, Osmel Lavalier, Davis Sjöström, David Vailin

Framtidens VR - Studentarbete med uppdragsgivaren Technichus

Mitt drömyrke

Mitt drömyrke civilingenjör

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46(0)10-1428000

Läs mer

Hitta din drömutbildning!

eller