– Jag har alltid vetat att jag vill läsa till civilingenjör

Andrea Jacobsson har alltid velat läsa till civilingenjör eftersom problemlösning och matte alltid känts roligt och utmanande.

Andrea Jacobsson

Pluggar: Civilingenjör i datateknik
Studieort: Sundsvall
Hemort: Sundsvall

Varför sökte du till Mittuniversitetet?

Jag kommer från Sundsvall och trivs otroligt bra här. Jag är nog lite hemkär. Jag tycker om att det är nära till familj och vänner. Som civilingenjörsstudent har jag möjlighet att läsa min master vid KTH, så det är inte omöjligt att det kanske blir en flytt senare. 


Varför sökte du civilingenjör datateknik?

Jag har alltid vetat att jag vill läsa till civilingenjör. Jag tycker det är roligt med matte och problemlösning. 


Vilka programmeringsspråk använder ni?

Vi är precis klara med den tredje kursen i C++ som är vårt huvudspråk. Men vi får även lära oss Python, Java, Javascript, PHP, SQL, JSON, R, Lingo, Matlab och VHDL.

Vilka tekniker jobbar ni med?

Vi lär oss grunderna inom det flesta tekniker. Vi jobbar exempelvis med webbprogrammering och databaser, men även programspråkparadigm samt olika operativsystem. Listan kan göras lång. 


Hur ser en vanlig vecka på skolan ut?

Vi har några lektioner, laborationer och övningstillfällen. Schemat varierar från vecka till vecka. Men det är mycket självstudier där man får sitta själv och läsa. Det gäller att man har bra självdisciplin. 


Vad vill du helst jobba med när du är klar med studierna?

Jag vill gärna börja med att jobba i projekt mot IT och data. Senare skulle jag kunna tänka mig att starta något eget – det vore drömmen.

Har du något råd till de som ska söka utbildning?

Det blir lättare om man väljer en inriktning som man är intresserad av. Sen är det viktigt att man är motiverad.