– Många tillfällen att komma i kontakt med potentiella arbetsgivare

Jonas Bäckström pluggade Civilingenjör i datateknik och gick ut 2012. Redan två och ett halvt år senare blev han avdelningschef på IT-konsultbolaget Dewire Consultants.

Jonas Bäckström

Ålder: 30 år
Ort: Sundsvall
Pluggade: Civilingenjör i Datateknik 2007-2012
Gör nu: Jobbar som avdelningschef på IT-konsultbolaget Dewire Consultants

Varför valde du att läsa datateknik?

Jag har alltid varit nyfiken på hur saker fungerar och har ett stort intresse för teknik. Så att jag skulle läsa till ingenjör beslutade jag ganska tidigt. På gymnasiet läste jag Teknikprogrammet med inriktning mot datateknik. Efter värnplikten som fältjägare flyttade jag till Uppsala och började plugga Civilingenjör i Teknisk Fysik. Efter två år kändes det inte helt rätt och jag beslutade att gå tillbaka till datateknik-spåret.

Berätta om ditt nuvarande jobb!

Min roll ger väldigt varierande och spännande utmaningar där ingen dag är den andra lik. Det är allt ifrån personal-/kompetensansvar för Dewires utvecklare, produktionsledning av företagets projekt och verksamhetsutveckling till översyn av Dewires infrastruktur och rekrytering.

Hur fick du jobbet?

Jag stötte för första gången på Dewire under en projektkurs i år 3 av utbildningen. Jag och en klasskamrat genomförde mätningar på det då nya 4G-nätet med hjälp av en egenutvecklad mobil-app. Detta gjorde att vi fick möjligheten till sommarjobb. Mitt exjobb gjorde jag hos ett företag nere i Dalarna där jag sedan tog anställning i drygt ett år. I samband med att jag flyttade tillbaka till Sundsvall blev jag uppringd av Dewire och har sedan dess jobbat där.

Hur tyckte du att det var att plugga på Mittuniversitetet?

På grund av Mittuniversitetets storlek finns det en bra närhet mellan student och lärare vilket lätt försvinner om du studerar vid ett större universitet. Vidare tycker jag att näringslivsanknytningarna är väldigt bra, det vill säga att det finns många tillfällen att komma i kontakt med potentiella arbetsgivare!

Har du några tips till blivande studenter?

Jag skulle ge följande tre råd:
1. Utöka ditt nätverk genom att gå på alla marknadsmässor, exjobbsdagar och studiebesök som erbjuds. Prata med företagen och bli ett bekant ansikte.
2. Om möjligt, gör kursprojekt, exjobb och praktik ute hos företag.
3. Aktiviteter, extrajobb, projekt eller ideellt arbete som utförs utöver studierna är meriterande när du sedan ska söka ditt första jobb.

Sidan uppdaterades 2020-02-05