Studenter ägnade ett dygn åt öppen data och journalistik

Spara favorit 29 nov november 2017
Midhac

Poonam Rai studerar datateknik. Hon var en av 17 studenter som deltog i Midhac - ett samarbete mellan Mittmedia och Mittuniversitet för att att hitta nya former att använda öppen data i framtidens journalistik.

Inom IT är det vanligt med hackathons där man träffas för att utveckla idéer, programmera och inspireras av varandra. Genom att sammanföra studenter som läser utbildningar inom medier och design med studenter som läser utbildningar inom data/IT skapade Mittmedia och Mittuniversitetet ett framgångsrikt event en hösthelg i november.

Under 24 timmar fick 17 studenter, indelade i tre lag, jobba med att använda öppen data för att i slutändan forma journalistik. Alla lag mixas med studenter från de olika utbildningarna.
– Att jobba med Öppen Data har blivit allt mer spännande och aktuellt inom journalistiken. Datainformation som finns tillgängligt för alla kan användas på många olika sätt. Genom att låta studenter arbeta tvärvetenskapligt hoppas vi att de hittar nya spännande idéer att både använda och presentera den informationen, berättar Anders Härén, CTO och Utvecklingschef på Mittmedia, som också var den som initierade eventet.
– Vinnande lag med bäst idé eller produkt har chans att vinner 10 000 kr som ska användas för vidareutveckling, så det ska bli väldigt spännande att se vad de kommer fram till säger Teresia Edling, projekthandläggare på Mittuniversitetet.
Läs hela artikeln på st.nu