Studier som samarbetar med arbetslivet från första året
Studenter som går första året på Informatikprogrammet har under vintern samarbetat med Östersunds kommun i kursen Människa-Dator-Interaktion (MDI). Detta för att hjälpa kommunen ta fram digitala förslag för deras nya projekt, Mitt Östersund.

I starten av kursen fick studenterna träffa representanter från kommunen. En av dessa var kommundirektör Anders Wennerberg som berättade om deras behov och vad de ville att studenterna skulle skapa.
Projektet, som fick namnet Mitt Östersund, handlar om att bygga en ny del av kommunens webbplats som effektiviserar invånarnas användning av kommunens tjänster. Mitt Östersund vill skapa en plattform som alla invånare kan använda för att sköta sina ärenden med kommunen. Det kan vara att söka förskoleplats till barnen eller ta reda på när sopbilen kommer. Tillsammans med Östersunds kommun hade de ett stort fokus på att prototyperna skulle passa alla invånare. Det ska fungera för alla oavsett om de som har det svårare att använda digitala system, eller saknar Bank-ID vilket är fallet hos många äldre.
För att skapa en prototyperna har studenterna fått göra målgruppsanalyser, samt jobba med beteendedesign och tillgänglighet.
Hur var det att göra ett verkligt projekt?
- Att jobba tillsammans med ”riktiga kunder” har varit både roligt och stressigt. Detta kan vara stressigt eftersom du känner ett tryck av bedömning, inte bara från dina lärare utan också från människorna där prototypen ska levereras. Det är också superkul eftersom du kan testa och få input från olika personer och det ger möjligheter att utveckla sina kunskaper med verktyg som kan vara värdefulla i ett framtida jobb, säger Vanessa Violante, student och deltagare i projektet.
- Det var väldigt givande att jobba med ett skarpt uppdrag och dessutom extra kul att vi får chansen att göra det redan under första läsåret! säger Sandra Sörensen, student och deltagare i projektet.
Vad var det roligaste med kursen - vad har du lärt dig?
- Jag har alltid tyckt att det är lite tråkigt att studera på distans, men att arbeta i distribuerade projekt har varit det roligaste. Vi har jobbat, testat prototypen med olika människor och haft kontakt med kommunen på distans, vilket fungerade och var roligt. Det roligaste var faktiskt att göra tester med pensionärer, som var en av vår målgrupper. Det var inspirerande att kunna skapa en prototyp som skulle ta hänsyn till alla människors behov, säger Vanessa Violante.
- Vi fick under kursens gång möjligheten att delta i en gästföreläsning som hölls av en man som är gravt synskadad där han berättade om hur han använder IT-system. Under kursen fick vi dessutom läsa på ordentligt om olika människors förmåga att förstå och använda IT-system vilket var spännande att sätta sig in i. Det fick oss att se webbsidor och appar ur ett helt annat perspektiv! säger Sanda Sörensen.
I slutet av projektet fick studenterna presentera sina prototyper i form av en webbversion och en app-version. Under våren 2021 kommer kommunen att gå igenom prototyperna och se vad de kan använda för att vidareutveckla Mitt Östersund.
Mer om projektet och resultatet hittar du hos Östersunds kommun