IT-branschen är stekhet i Östersundsregionen

Arbetsmarknaden för den som läst en utbildning inom informatik, systemutveckling och programvaruteknik är riktigt het i Östersundsregionen då många IT-företag är i behov av att anställa arbetskraft, nu och på sikt.

Kristina Berger Cygni Östersund
Kristina Berger, VD på Cygni i Östersund

- Arbetsmarknaden för en duktig systemutvecklare är stekhet, och det finns ingen anledning att tro att det kommer svalna. Egentligen var som helst i världen man vänder sig finns behovet, men det bubblar otroligt mycket här i vår region och behövs massor av arbetskraft inom IT, berättar Kristina Berger, VD på Cygni i Östersund.

Det finns ett stort engagemang för IT-utbildningarna på Mittuniversitetet i Östersund från de lokala IT-företagens sida och flera företag engagerar sig regelbundet i olika evenemang för att träffa studenterna. Kristina berättar att de gärna träffar studenterna och lär känna dem så mycket som möjligt då de kan vara deras framtida medarbetare.

- Vi engagerar oss i Mötesplats Campus, studentevent, studiebesök, mentorprogram, föreläsningar, meet-ups, som lärare i kurser osv.

En av de studenterna hon träffat genom olika aktiviteter är Matti Nurmilehto, tidigare student på programmet Informatik med inriktning systemutveckling. Matti kommer från Norberg men är numera bosatt i Östersund och anställd som systemutvecklarkonsult på Cygni samtidigt som han går deras tvååriga talangprogram som riktar sig till nyexaminerade systemutvecklare. Matti berättar att många IT-företag i Östersund gjorde det väldigt tydligt att de var intresserade av att rekrytera ny arbetskraft och att han alltid tog chansen att gå på olika event där man kunde träffa arbetsgivare.

- Jag träffade min chef Kicki på ett sådant event, när jag precis hade börjat första året av tre på utbildningen. Efter det träffades vi återkommande på flera events och hon tipsade mig om talangprogrammet. Jag sökte programmet när jag hade ungefär ett halvår kvar på utbildningen, genomgick intervjuerna och fick sedan tjänsten.

På frågan varför man ska stanna kvar i Östersund efter studietiden så lyfter Matti och Kristina, förutom de goda jobbmöjligheterna också närheten till fjällen i kombination med friluftsliv och stadskänsla och att Östersund är en stad med stort hjärta och engagemang.

Läs mer om Mattis studieval, hur det är att studera på Mittuniversitetet och hans väg till Cygni.

Läs hela intervjun med Matti Nurmilehto 

 

Läs mer om It-branschen i Östersund: