– Jag ville utvecklas och ta mig vidare i livet!

Ebba Lundberg är född i Östersund och växte upp i en liten by som heter Rossbol. Idag studerar hon programmet Informatik med inriktning systemutveckling. Läs om varför Ebba valde att studera, hur en studievecka ser ut och hur det är att vara student på Mittuniversitetet i Östersund.

Ebba Lundberg

Pluggar: Informatik med inriktning systemutveckling

Studieort: Östersund

Att studera Informatik med inriktning systemutveckling

Efter två års arbete inom kundtjänst kände jag att jag ville göra något mer, jag ville utvecklas och ta mig vidare i livet. Där och då kändes det som att jag stod på samma ställe och trampade utan att få utmana mig själv, vilket gjorde att jag beslutade mig för att börja studera. Valet av vad jag ville studera var svårt. Min första tanke var att jag ville utbilda mig till förskolelärare och sedan vidareutbilda mig till specialpedagog. Jag började kolla på vart jag kan läsa till förskolelärare och hittade att det fanns på Mittuniversitetet i Sundsvall men insåg att den utbildningen är på distans. Jag ville inte studera på distans. Då kom jag att tänka på min pappa som arbetar som IT-konsult i Östersund. Jag har spenderat ganska mycket tid på hans jobb och har sett hur han har arbetar, vilket jag alltid har tyckt har varit väldigt intressant. Jag hittade utbildningen informatik med inriktning systemutveckling på Mittuniversitetet i Östersund. Jag läste på om programmet och dess kurser, jag kände direkt att detta verkar ju superroligt! Det är anledningen till att valde att söka denna utbildning.

En vanlig studievecka

En vanlig vecka som student på programmet Informatik med inriktning systemutveckling kan se olika ut. Vissa veckor är det föreläsningar varje dag, oftast är det en föreläsning per dag som är ca 2 timmar lång. Oavsett om du studerar på distans eller campus kan du välja hur du vill titta på föreläsningen. Den sänds live via nätet från klassrummet på campus. Den spelas även in och läggs upp på nätet så att man kan kolla på den i efterhand. Detta tycker jag är toppenbra! Jag försöker att alltid vara på campus under föreläsningen då det är det jag föredrar, men om jag exempelvis skulle vara sjuk en dag behöver jag inte vara orolig att jag missar något. 

För att ligga i fas med studierna krävs det att man har god självdisciplin, vilket är en av anledningarna till att jag föredrar att vara på campus. Jag känner mig själv tillräckligt bra för att veta att jag får mer gjort om jag sitter befinner mig på campus istället för att vara hemma, då det är lätt att bli distraherad. Det finns även grupprum och gemensamma ytor där man kan sitta tillsammans med sina klasskompisar, istället för att tränga ihop sig i en studentlägenhet. Många uppgifter görs även i grupp och det kan vara blandat med både distansstudenter och campusstudenter. Ett tips är att ta vara på den tid ni har, sätt igång med arbetet så tidigt som möjligt för att undvika att flera olika uppgifter blir liggandes som alla behöver bli klar samtidigt. 

Mittuniversitetet, studentlivet och Östersund

Mittuniversitetet i Östersund är super! Är du intresserad av studie politiska frågor finns Studentkåren. Studentkåren har även flera utskott som arrangerar flera olika evenemang. Det är sittningar, brännbollsturneringar, förfester, pimpeltävlingar med mera. Mittuniversitetet i Östersund har även en bra "overall-kultur" om det är något som intresserar dig, att skaffa en overall och märken. Jag själv är involverad i Studentkåren, och är aktiv i ett av deras utskott vilket jag tycker är fantastiskt roligt! Jag får vara med och planera evenemang och jag får träffa personer från andra program. Om Studentkåren och studentlivet inte är din grej, så är även Östersund som stad väldigt fin och tillgänglig. Det är lätt att ta sig till naturen, det tar drygt en timme att åka tåg till Åre till exempel. Det finns många fina vandringsleder och vattenfall kring Östersund som är perfekta dagsutflykter.     

Och sist men inte minst, skolan är toppen! Lärarna är kompetenta, pedagogiska och väldigt trevliga. Det finns alltid någon du kan vända dig till om du känner att du behöver det.

Läs mer intervjuer

Sidan uppdaterades 2022-04-28