Jag skapade ett system som jag var nöjd över och som gav mig mer självförtroende!

Lotta Blomkvist studerade Mittuniversitetets utbildning Informatik med inriktning systemutveckling mellan 2013 och 2016. Hon jobbar nu som Tech lead på Aviolinx som utvecklar program för flygbolag. Läs mer om hennes resa från studier till arbetsliv.

Lotta Blomkvist

Hemort: Värmdö utanför Stockholm
Studieort: Distans 

Hur såg en studievecka på Mittuniversitetet ut för dig?

Jag studerade hemifrån, jag gjorde i ordning ett litet kontor så jag hade plats för mina grejer och lärde mig ganska snabbt att ha disciplin och skilja på arbete och ledighet. Jag jobbade skift under tiden med en del ledighet, de dagarna var det bara skola som gällde. De dagar jag jobbade och det var lugnt kunde jag också passa på att plugga.

Hur var det att studera på distans?

Jag älskade det i och med att det innebär mycket frihet. Klasskompisarna lärde man känna över Skype. Det var intressant att lära känna många olika människor på olika platser i världen med olika förutsättningar och erfarenheter.

Vad arbetar du med idag?

Jag jobbar som Tech lead på Aviolinx. Vi utvecklar program (desktop, web och mobilapp) för flygbolag som i korta drag går ut på att de kan planera för sina flygplan och vilken personal som ska arbeta på flighterna. Jag jobbade inom flygbranschen innan så det är riktigt roligt att få jobba på den tekniska sidan nu. Jag arbetar både med nyutveckling och fixar buggar, samt är ute hos kunder över hela världen och arbetar nära dem när vi bygger ut systemet med nya funtioner.

Skulle du säga att studierna gjorde dig redo för arbetslivet?

Ja absolut, relativt grundläggande inom de olika tekniska ämnena men genom de praktiska kurserna fick man utvecklas och lära sig applicera de olika teknikerna och fördjupa sig vid behov. De mindre tekniska ämnena, som till exempel Användarcentrerad systemutveckling, gjorde att jag fick en bredare bild av systemutveckling och jag tror att de kurserna har bidragit till att jag idag har en ledande roll.

Hur ser arbetsmarknaden ut inom it och systemutveckling?

Enligt vad jag kan se så är det en hög förfrågan. Alla kurskamrater jag har kontakt med har jobb inom IT och man får en del förfrågningar.

Hur var det att gå från studier till arbetsliv?

Det var svårt till en början, det var mycket nytt att sätta sig in i. Jag var mest orolig för att jag inte skulle vara en bra nog programmerare men det var faktiskt svårare att sätta sig in i andras kod. Men övning ger färdighet och jag hade bra chefer och kollegor att fråga. Och så är det en bra känsla när man bygger något nytt som kunderna uppskattar, eller fixar en bug som gör det lättare för dem.

Vilken kurs skulle du säga att du hade mest nytta av?

Jag lärde mig nog mest på B-uppsatsen då jag byggde ett eget system till en riktig kund. Då fick jag användning av allt det jag lärt mig dittills, programmering i C#, SQL etcetera samt att kommunicera med kunden och försöka förstå deras krav och utveckla ett system som de skulle ha användning av. Jag var inte så kaxig innan, jag trodde inte att jag hade kunskaperna, men med den kursen lärde jag mig mycket samt att jag lyckades skapa ett system som jag var nöjd över gav mig mer självförtroende. Användarcentrerad systemutveckling är en annan kurs som var bra, som gör att man bygger användbara system och inte bara system som fungerar.