- Utbildningen ger en väldigt bred kunskap över hela systemutvecklingsprocessen

Matti Nurmilehto från Norberg säsongsarbetade i Åre när han började fundera på studier. Eftersom han hade ett it-intresse under uppväxten så sökte han utbildningar inom området och hittade Informatik med inriktning systemutveckling på Mittuniversitetet.

Matti Nurmilehto

Har studerat: Informatik med inriktning systemutveckling 180hp på Campus Östersund

Kommer från: Norberg, Västmanland

Bor: Östersund

Läs mer om programmet

 

Berätta om din väg till studier vid Mittuniversitetet

Jag hade inte haft några direkta planer på att studera på universitet. Det förändrades dock under tiden jag och min sambo bodde i Åre och säsongsarbetade. Jag började söka efter utbildningar som kunde passa mig och hittade då Informatik med inriktning systemutveckling på Mittuniversitetet, sökte utbildningen och kom in. Utbildningen drivs både på distans och campus, vilket passade utmärkt då jag och min sambo för tillfället bodde i Åre. Vi flyttade dock in till Östersund 6 månader in på utbildningen och har bott här sedan dess.

Vad jobbar du med idag? 

Idag jobbar jag som systemutvecklarkonsult hos Cygni Östersund. Jag går deras talangprogram under två år (en typ av traineeprogram) vilket riktar sig till nyexaminerade systemutvecklare. Det är som en vanlig anställning fast med extra kompetensutveckling vid sidan av konsultuppdragen. Man får helt enkelt betalt för att lära sig mer av de tekniker och färdigheter som man behöver ha som konsult.

Hur var det att hitta arbete efter studierna?

Många it-företag i Östersund gjorde det väldigt tydligt att de var intresserade av att rekrytera och jag tog alltid chanserna att gå på olika event där man kunde träffa arbetsgivare. Jag träffade min nuvarande chef på ett sådant event, när jag precis hade börjat första året av tre på utbildningen. Efter det träffades vi återkommande på flera events och hon tipsade mig om talangprogrammet. Jag sökte det när jag hade ungefär ett halvår kvar på utbildningen, genomgick intervjuerna och fick sedan tjänsten. Är man intresserad av systemutveckling och specifikt programmering så tror jag att det är väldigt lätt att hitta jobb, då det efterfrågas mest.

Varför valde du läsa Informatik med inriktning systemutveckling?

Utbildningen ger en väldigt bred kunskap över hela systemutvecklingsprocessen. Med till exempel användarcentrering, UX, agil metodik, programmering, projektledning och mycket annat. Det tyckte jag lät intressant då jag till en början inte var helt säker på vilket område jag ville arbeta med inom it.

Hur var det att plugga på Mittuniversitetet?

Jag tyckte studierna fungerade väldigt bra och det var en bra sammanhållning i gruppen. Jag ska erkänna att jag till en början var tveksam till hur bra distansstudierna skulle fungera, men blev positivt överraskad. Det märktes att lärarna hade stor erfarenhet med att föreläsa både på distans och på campus. 

Hur hjälpte programmet/Mittuniversitetet dig att få kontakt med arbetslivet under studietiden?

Programmet hade bra kontakt med företagen i Östersund. Alla möten som ordnades för oss studenter där vi fick komma i kontakt med arbetsgivare var guld värda. Mötesplats Campus är exempel på ett bra evenemang där studenter och it-företagen kunde mötas. Även de gånger när lärarna inte var involverade så tipsade de alltid om evenemang, till exempel hackatons eller företagsluncher. Det hände alltid någonting.

Vad är det bästa med Östersund?

Det bästa med Östersund är de fina vintrarna och närheten till fjällmiljö. Det är en perfekt mix av friluftsliv och stadskänsla.

Tips till den som funderar på att flytta till Östersund för att studera något av våra it-program?

Att när utbildningen är färdig, stanna kvar i regionen. Det behövs skickliga systemutvecklare här och behovet ser inte ut att minska framöver.