Vill du kunna välja mellan massor av häftiga arbetsgivare?

Som systemutvecklare jobbar du hela tiden med att hitta bättre och smidigare IT-lösningar på de problem som kan uppstå på en organisation eller ett företag. Mårten Nesterud är 31 år och är en av de studenter som studerade Mittuniversitetets utbildning Informatik med inriktning systemutveckling under tre år. Han blev klar med sina studier 2017 och har sedan dess arbetat på Tieto som mjukvaruutvecklare. På fritiden gillar Mårten att laga mat och han spelar squash så ofta han kan.

Mårten Nesterud

Studieår: 2014 - 2017
Studieort: Distans
Studerade: Informatik med inriktning systemutveckling

Vad fick dig att söka en utbildning inom systemutveckling?

Anledningen till att jag sökte informatik med inriktning systemutveckling var för att jag alltid haft ett stort intresse för IT. Innan jag började studera visste jag inte vad jag kunde göra av det intresset rent konkret.

Vad var det bästa med utbildningen?

Jag tycker att det bästa med utbildningen var att den öppnade mina ögon för den bredd av IT-relaterade jobb som existerar, samtidigt som den gav mig kompetensen jag behövde för att utföra dessa. Det kan vara svårt att se innan man gått utbildningen men det finns verkligen IT-relaterade jobb för alla som har någon form av intresse för IT.

Hur såg en studievecka på Mittuniversitetet ut för dig?

Jag läste utbildningen på distans, numera ges utbildningen även på campus. Eftersom jag bor i Östersund så vistades jag dock en hel del på campus i alla fall. Jag kan rekommendera båda delarna, alla tekniska hjälpmedel i distansundervisningen gör att man känner sig närvarande oavsett.

Vad arbetar du med idag?

Idag är min titel ”Software Developer”. Jag arbetar alltså som programmerare men jag får dagligen användning för så mycket mer av det jag lärde mig på informatikutbildningen, än bara själva programmeringen i sig. Allt från krav, implementation, och planering i egenskap av scrum master för vårt team.

Hur ser arbetsmarknaden ut inom IT och systemutveckling?

Jag upplever att arbetsgivarna letar med ljus och lykta efter folk som är kunniga inom området och får jag spekulera så tror jag att det kommer fortsätta vara så. Branschen är alltid i behov av kunniga människor som har ett intresse och en fallenhet för IT.

Hur var det att gå från studier till arbetsliv?

Det härligaste med att ta examen är att man får omsätta allt man lärt sig till kunskap i det verkliga arbetslivet. Innan jag tog examen frågade jag mig vad arbetsgivarna egentligen förväntade sig av en nyutexaminerad student. I mitt fall var svaret på den frågan att arbetsgivarna förväntade sig det jag lärde mig på informatikutbildningen. I vissa fall tror jag även att man som nyexaminerad kan sitta på kunskap som ingen annan har på arbetsplatsen, just för att man är ny och har ögonen öppna för nya lösningar och ny kunskap.

Vilken kurs skulle du säga att du hade mest nytta av?

Distribuerad Systemutveckling – Den representerar precis hur vi jobbar agilt i vardagen på mitt jobb.

Vad skulle du säga till dem som funderar på att börja studera Informatik med inriktning systemutveckling?

Har du har något intresse för IT, processer eller metoder och vill kunna välja mellan massor av häftiga företag med bra arbetsförutsättningar – sök!