Försäkringskassan i Sundsvall är en gigantisk driftsfabrik av datorer. Därför är de också i ständigt behov av kunnigt folk. "Titta ned i kokande tagliatelle, så ser vårt datasystem ut", säger Lennart Sanderyd, teknikchef.

Senast i våras vände sig Försäkringskassan till Mittuniversitetet med en efterlysning – de behövde anställa 80 personer på ett bräde till sin dataenhet. Och behovet av medarbetare med datakompetens fortsätter att vara stort.

– Vi är mer eller mindre ständigt beroende av IT-folk och det är inte alltid så lätt att hitta rätt personer. Vi måste ha fler som förstår hur saker och ting hänger ihop, generalister alltså. Rådjupingar kan vi alltid köpa in utifrån, säger Lennart Sanderyd.

I ständig rörelse

Det stående erbjudandet om jobb, som vänder sig framför allt till civilingenjörer och systemvetare, beror på att Försäkringskassan har en dataenhet som slår det mesta. Inte mindre än 800 personer jobbar på IT-sidan med utveckling och drift.

– Vi har 1 100 servrar och vi talar om petabyte på lagring. Med andra ord är det en dygnet-runt-öppen driftsfabrik som är i ständig rörelse. Bara att uppgradera systemen är en hygglig utmaning eftersom det måste göras när de går, det går inte att stänga ned under tiden, säger Lennart Sanderyd.

Vill ha studenter

Förutom nyanställningar är Försäkringskassan också intresserad av att hitta studenter som vill göra sina exjobb där. Det finns en hel del intressanta saker att sätta tänderna i, menar han.

– Vi har lagt ut en del tänkbara examensjobb och flera av dem kan man mycket väl vara två personer som gör. Sedan finns det ju en chans att det leder till fortsatt jobb, om det är duktigt folk. Har man rätt kunskaper är det ingen risk att bli utan jobb i den här branschen, säger han.