"Jag trivs med att studera på distans..."

Evelina Memedov läste IT-Media på gymnasiet. Efter det började hon jobba som bredbandssupport hos en bredbandsleverantör vilket ledde till ett vikariat där hon jobbade med att felsöka kunders problem på djupet och fick förståelse för hur nätverk fungerar. Hon blev helt såld och bestämde sig för att utbilda sig inom ämnet.

Nätverksdrift

Evelina Memedov

Pluggar: Nätverksdrift.
Studieort: På distans men med några obligatoriska träffar i Sundsvall.

Hur är det att studera nätverksdrift på distans?

Att studera nätverksdrift på distans kan upplevas på olika sätt. Möjligheten att studera hemifrån är enligt mig mycket bekvämt då man själv har möjlighet att välja när studierna ska ta plats. Att fysiskt röra vid utrustning är lite svårt då programmet ges på distans, dock finns det utsatta obligatoriska träffar som innebär att alla studenter kommer upp till Sundsvall för att labba. Simuleringsprogram som exempelvis Packet Tracer används även för att konfigurera utrustning på distans och få in praktiken.

Hur tycker du det är att studera på distans?

Jag trivs med att studera på distans då möjligheten att strukturera upp studierna på sitt egna sätt finns. Lektionerna spelas in vilket gör att jag kan kolla på dem i efterhand om jag inte har möjlighet att delta vid utsatt tid. En stor fördel med detta enligt mig är även att man kan kolla på lektionerna hur många gånger man vill. Det valet finns inte om man läser på campus.

Varför valde du den här utbildningen?

Jag jobbade tidigare som bredbandssupport hos en bredbandsleverantör och fick ett vikariat på 2nd Line i 6 veckor. Detta innebar att jag fick felsöka kunders problem på djupet och fick mer förståelse över hur ett nätverk fungerar. Efter detta vikariat var jag helt såld och ville utbilda mig inom ämnet. 

Berätta lite om träffarna på campus, vad får ni göra?

Träffarna på campus ger oss möjlighet att fysiskt känna på utrustningen och konfigurera/felsöka nät. Träffarna innebär att vi blir uppdelade i olika grupper där vi får olika uppgifter att lösa. Detta leder till att man får lära känna nya människor, skapa ett kontaktnät samt träffa lärarna. Efter träffarna brukar vi avsluta dagen och fira genom att äta mat och dricka en öl eller två. 

Hur går undervisningen till på distans?

Undervisningen sker via internet där vi samlas i ett rum och lärarna håller föreläsningar, seminarier och redovisningar.Det finns möjlighet att både skriva frågor i en chatt alternativt använda mikrofon för att ställa frågor om man skulle vilja.

När det gäller kommunikation med lärare använder jag oftast e-post och telefonsamtal. För att kommunicera med andra studenter använder vi en Facebook-grupp där vi bollar idéer och hjälper varandra. Jag använder mig även av Skype vid kontakt av andra från programmet. 

Hur ser en typisk studievecka ut?

En typisk studievecka innehåller föreläsningar, läsning av litteratur samt oftast olika labbar. I snitt är det 2-3 föreläsningar på ca 1-2h i veckan, resterande tid går åt att läsa litteratur för att sedan tillsammans med kunskapen från föreläsningarna kunna lösa laborationer. 

Vad tycker du om Mittuniversitetet?

Jag tycker det bästa med Mittuniversitetet är att det finns ett flertal bra lärare som visar att de brinner för ämnet och att studenterna ska förstå, diskutera och delta på föreläsningar.

Har du några tips till blivande studenter?

Mina tips är att inte vara rädd att fråga och prata med andra studenter från programmet. Många som väljer att studera på distans tror att det ska vara enklare, men jag anser att det är svårare då allt hänger på självdisciplin och planering. Om man inte förstår något av det som tas upp på föreläsningar, fråga! Att ha kontakt med andra studenter från programmet ger möjlighet för diskussioner, peppning, hjälp och skapar ett större kontaktnät. Sista tipset jag vill ge är att inte ge upp. Det kommer absolut komma tillfällen då man bara vill ge upp men om man håller ut och kämpar så kommer man att ta sig vidare.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Ärligt talat vet jag inte än vad jag vill jobba med i framtiden då nätverksdrift är ett stort område. Något som dock är säkert är att det kommer att vara något inom nätverk då intresset ligger mig varmt om hjärtat. 

Nätverksdrift