Programvaruteknik, 120-180 hp

Spara favorit

Var med och forma den digitala framtiden! Med Mittuniversitetets utbildning Programvaruteknik får du kompetens som efterfrågas i IT-branschen i dag. Utbildningen, som är inriktad mot system– och programvaruutveckling, är treårig. Du lär dig design och implementering av mjukvaror för webben, servrar, persondatorer, plattor och mobiler med fokus på applikationer, ”appar”, för dator och mobil.

I programmet för du bland annat läsa dessa kurser:

  • Applikationsutveckling för Android
  • Webbprogrammering med HTML5, CSS3 och JavaScript

Utbildningen erbjuder dig en språngbräda till ett arbete inom IT-branschen och du kommer under utbildningen i kontakt med IT-företag i samband med kurser, projektarbeten och ditt examensarbete. Behovet av personal med IT-kompetens är i dag större än tillgången, såväl nationellt som regionalt. Så om du brinner för programmering, vill spetsa dina kunskaper och få en utbildning som leder till arbete, då är Programvaruteknik rätt program för dig.

Genom att läsa programmet skaffar du dig en gedigen universitetsutbildning som ger dig verktygen för en karriär inom IT-branschen.

Sammankomster

Programmet ges dels på distans via virtuella mötesrum och har då inga sammankomster, och dels som campusprogram. I campusprogrammet ingår obligatoriska moment på plats i Östersund men även här har du tillgång till distansmaterialet och kan arbeta mycket hemifrån. All undervisning sker via virtuella mötesrum. Det är viktigt att komma ihåg att programmet förutsätter heltidsstudier och att distansformen är lika krävande som att läsa på campus. Oavsett vilken form du väljer får du räkna med att studierna tar minst 40 timmar i veckan.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Engelska B och Matematik C.
Eller:
Engelska 6 och Matematik 3b / 3c
(OB 4)

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen
Högskoleexamen
Kandidatexamen med huvudområdet datateknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science with a major in Computer Engineering eller Högskoleexamen med inriktning mot datateknik, som översätts till Higher Education Diploma with specialization in Computer Engineering.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta som programmerare och systemutvecklare för fasta och mobila system, utvecklare av webbapplikationer, som webbansvarig, IT-konsult eller IT-samordnare.

Arbetslivskontakt

Tidigt i utbildningen kommer du i kontakt med branschen. Programmet avslutas med ett självständigt arbete som oftast görs tillsammans med ett företag.

Ekonomi

Fler tjejer till IT-branschen

"...IT är mycket mer än bara utveckling, det är projektledning, teambuilding och att arbeta med människor. Även om man har en teknisk utbildning behöver man inte bara jobba med de tekniska delarna..."

Tillsammans attraherar vi unga människor

Regionen har ett stort behov av nyutexaminerad arbetskraft. I spetsen för ett samarbete som ska stärka IT-branschen regionalt går Joakim Ek, delägare i IT-företaget Kaj63 i Östersund. Målet är att erbjuda IT-studenter ett tydligt syfte och ett jobb när de går ut.

Med ett moln i portföljen

På IT-företaget Portalplus i Sundsvall är man ständigt på jakt efter nya medarbetare. Utmaningen är att hitta duktigt folk, menar VD David Jonsson. "Det behövs nya kunskaper, IT-branschen är inne i ett skifte", säger han.

Läs mer

Data och IT