- Ett stort plus är att utbildningen även går att läsa på distans!

"Jag brukade sitta och programmera i Python mellan träningspassen på träningslägren med landslaget i skidor", berättar Lars Nelson, tidigare elitsatsande längdskidåkare. Lars har alltid haft ett intresse för programmering och valde därför att på distans studera Programvaruteknik vid Mittuniversitetet. I dagsläget jobbar han som mjukvaruutvecklare på Monitor ERP.

Lars Nelson

Studerade: Programvaruteknik
Studieår: 2015 - 2018
Ort: Distans

Vad var det som gjorde att du valde att studera just programvaruteknik?

Det som gjorde att jag valde att studera programvaruteknik var att jag hade fått en uppfattning av att det var en utbildning som hade ett bra innehåll. Jag förstod att mina önskemål skulle bli uppfyllda och ett annat stort plus är att utbildningen dessutom går att läsa på distans.

Vad var det bästa med utbildningen?

Något jag tyckte var väldigt intressant var en kurs som hette “Artificiell intelligens”. Kursen hade ett väldigt roligt upplägg där man skulle skapa ett eget AI-program, detta skulle sedan möta de andra studenternas program i det så kallade “Rävspelet”.  

Hur tyckte du att det var att studera på Mittuniversitetet?

På Mittuniversitetet finns det trevliga och engagerade lärare. Jag kan dock inte säga så mycket mer om själva skolan och miljöerna i sig då jag studerade på distans.  

Är det något från dina studier som du har haft extra stor nytta av?

Vi fick lära oss C++, som är ett programspråk med stöd för data-abstraktion. C++  är en väldigt bra grund att stå på då det idag är det ett av de populäraste programspråken och används inom allt från datorspel till konsumentelektronik.

Hur var det att gå från studier till arbetsliv?

Jag tycker att det gick bra. Vi hade en kurs som förberedde oss på flera av de arbetsprocesser som jag sedan stötte på när jag började arbeta.

Vad är det som gör att du tycker att ditt yrke är intressant?

Det jag gillar mest är att jag kan bygga upp något från grunden som sedan kan vara till hjälp och göra livet lättare för både mig själv och för andra.

Hur ser arbetsmarknaden ut för någon som studerar Programvaruteknik?

För personer som studerat programvaruteknik så ser arbetsmarknaden väldigt ljus ut. Det är dock inte helt lätt att hitta jobb på distans, vilket innebär att man ibland kan behöva vara flexibel och flytta eller komma överens med arbetsgivaren på annat sätt.

Har du några tips till blivande studenter?

Ett tips jag kan ge är att man ska se till att hänga med i studierna från början. Speciellt när man studerar på distans så kan det vara lätt att halka ur rutinerna från början och där kan man lätt hamna efter. Därför är det bra att göra scheman och sätta upp mål för sig själv som man ser till att följa vecka för vecka.

Hur skulle du beskriva utbildningen med tre ord?

Jag skulle beskriva utbildningen med dessa tre ord:
1. Smidig  
2. Intressant
3. Givande