"Branschen ser väldigt ljus ut med många jobbmöjligheter"

Mikael Nilsson

Studieår: 2008 - 2012

Studieort: Paris

Studerade: Programvaruteknik

Länge hade Mikael Nilsson varit intresserad av datorer och teknik, och då programmering. Studier i Växsjö ledde till att han mötte sin fru som var utbytesstudent från Frankrike. Hon åkte hem men de behöll kontakten.
- Ett år senare flyttade jag till henne, och i samma veva började jag leta efter en distansutbildning med fokus på programmering. Programvaruteknik på Mittuniversitetet matchade mina önskemål väldig bra.

Hur var det att plugga programmet på distans?
Att studera i Paris var inga problem jag hade bredbandsuppkoppling och det ligger i samma tidszon som Östersund. Det var ganska krävande att studera på egen hand men det gick väldigt bra då upplägget på kurserna samt tekniken som användes var väl anpassad för distansstudier. Det var utmanade, lärorikt med många intressanta arbetsuppgifter.

Var arbetar du idag?
I dag jobbar jag som adjunkt i datateknik på Mittuniversitetet och har jobbat här i åtta månader. Undervisning är kul! Redan under studietiden jobbade jag som handledare i de första två c++ kurserna, och nu håller jag på med både undervisning och framtagande av nytt material till kurser inom programmering i språken c++ och java.

Vad gjorde du tidigare:
Efter examen fick jag jobb på Länsstyrelsen i 6 månader med ett projekt där jag tog fram en applikationsprototyp för att svenska och norska räddningstjänsten skulle kunna samarbeta över riksgränserna, vid större katastrofer. När projektet löpt ut var jag på besök i Östersund och fick tips genom Mittuniversitetet att söka jobb på CGI, som är ett globalt IT-tjänsteföretag. Här stannade jag i två och ett halvt år. Under den tiden jobbade jag mot kunden PostNord och har bland annat varit med och vidareutvecklat back-end tjänster för spårning av paket.

Hur ser branschen ut?
Branschen ser väldigt ljus ut med många jobbmöjligheter. Många nya medarbetare har anställts på till exempel CGI sen jag började och vi letar ständigt efter nya duktiga utvecklare.  

Ditt råd till blivande studenter som är på gång att söka utbildning?
Det underlättar väldigt mycket om du planerar dina studier, exempelvis kontaktar företag i god tid angående ex-jobb och så vidare.