Programvaruteknik - Att arbeta med något som formar den digitala framtiden

Att gå en utbildning i programvaruteknik ger dig en unik chans att arbeta inom IT-branschen efter dina studier. Du kommer under utbildningen i kontakt med IT-företag i samband med kurser och projektarbeten. Utbildningen är spännande, givande men också tidsmässigt krävande, berättar Alice Hedmark.

Alice Hedmark

Studerar: Programvaruteknik

Studieort: Östersund

Studietid: 2016 - 2019

Alice Hedmark har läst på Mittuniversitetets utbildning programvaruteknik och har en mängd intressen där programmering är ett av dem, även kampsport, datorspel, fåglar är intressen som fyller hennes vardag

 

Vad var det som gjorde att du valde att studera programvaruteknik?

Jag har redan sedan jag var väldigt liten sett upp till min pappa och hur han klarar av att lösa diverse tekniska problem utan till synes större svårigheter. Detta är en av de anledningarna till att mitt teknikintresse börjat och jag har sedan högstadiet vetat att jag vill utbilda mig och arbeta inom programmering. Jag tycker dessutom om matematik och problemlösning överlag, vilket är ett stort plus. Programvaruteknik erbjuder just en stor mängd programmering och problemlösning, så det var det naturliga valet för mig.

Vad var det bästa med utbildningen?

Att få programmera, och att få göra det MYCKET. Men förutom detta är det även ett väldigt flexibelt program vilket har gjort det lätt att planera veckorna så man hinner med andra saker man behöver göra.

Studerade du på distans eller vid ett campus?

Jag studerade på campus, men då programmet även går på distans har man stora möjligheter att vara mer flexibel och kanske plugga hemifrån vissa dagar.

Hur tyckte du att det var att plugga på Mittuniversitetet?

Det är inte första gången jag studerar vid Mittuniversitetet och återigen har utbildningen varit bra. De olika studieformer som erbjuds är ett stort plus.

Är det något från dina studier som du har haft extra stor nytta av?

Den stora variationen är något som är väldigt nyttigt, detta inkluderar att lära sig att arbeta både själv och med kamrater, på plats och distribuerat. Medan den stora mängden programmering i ett antal olika språk är väldigt användbart är det nog teorikurserna som är det som ger det där lilla extra då det ger en fördjupad kunskap som annars kan vara väldigt svår att få tag på.

Hur tror du att studierna bidrog till att göra dig redo för arbetslivet?

Framförallt genom att ge en väldigt bred kunskapsbas inom programmering och mjukvaruutveckling, har man en aning om hur många saker fungerar är det lätt att arbeta sig vidare och utöka den kunskapen.

Vad var det som gjorde programmet intressant?

Förutom det jag i tidigare frågor nämnt som självklart är bidragande faktorer i att göra programmet intressant är det även intressant då kurserna har haft väldigt olika struktur genom åren. Detta bidrar till att hålla studierna intressanta och gör att det krävs lite mer uppmärksamhet, vilket kan vara lite utmanande.

Hur ser arbetsmarknaden ut? Nationellt/regionalt?

Arbetsmöjligheterna efter utbildningen är goda, både regionalt och nationellt. Mjukvaruutveckling är något som är eftersökt i nästan alla områden man kan tänkas vilja arbeta inom och även något som det är en brist på.

Är det något du skulle vilja säga till personer som funderar på att söka denna utbildning?

Om du tycker om att arbeta med logik och problemlösning och vill ha en varierad utbildning med mycket programmering som ger en bred kunskap om mjukvaruutveckling, då rekommenderar jag denna utbildning skarpt!

 

Sidan uppdaterades 2022-04-28