"Jag gillar att vi arbetar både med Front- och Backend"

Spara favorit

Varför valde du den här utbildningen?

För att den är två år, på distans och verkade innehålla just de kurser jag önskade att läsa, samt att den genererar i en högskoleexamen inom datateknik.

Vad är bäst med utbildningen?

Utbildningen är komplext uppbyggd, väldigt väl genomtänkt i sitt innehåll – man får nosa på många olika områden, samtidigt som man även hinner med att fördjupa sig en del inom vissa av dem. Det är positivt att man både arbetar med Front- och Backend! Jag gillar också det faktum att det är en distansutbildning!

Det har också funkat fint med föreläsningar via Adobe Connect och i stort har det också fungerat väldigt fint med kontakt via e-post eller forum. Det finns eldsjälar på skolan, som visat ett otroligt engagemang!

Hur ser en typisk studievecka ut?

Då jag har tre barn och ska parera studier med familj, lägger jag upp min vecka som en helt vanlig arbetsvecka. När barnen är lämnade, pluggar jag tills det är dags att hämta dem. Ibland blir det också kvällar och helger – särskilt i perioder då barnen är sjuka eller vid projektinlämningar.

Hur tycker du det fungerar att studera på distans?

Jättebra, fast man måste vara väldigt disciplinerad. Jag tycker att det är suveränt att jag helt själv kan styra min tid och att jag inte är låst vid olika föreläsningar, eller slösar tid på att pendla någonstans.

Är något svårt, kan jag se om en föreläsning flera gånger och tvärtom - snabbspola mig igenom de lätta… Fast givetvis är det bästa att delta ”live” när man hinner – för att kunna delta i diskussionen och att ställa frågor. För min del, mitt i livet, med familj och alltid fullt upp, har det varit fantastiskt att helt själv kunna styra och ställa med min tid. Det har varit kämpigt och intensivt, men det är ju också det jag har velat – jag hade inte velat slösa bort studielån på år som inte gett någonting.

Vilka språk använder/lär ni er under utbildningen, t.ex. JavaScript, html, CSS, etc?

En röd tråd har varit html5 och CSS3 - det har funnits med under nästan samtliga programmeringskurser. Vi har läst en del Javascript, mycket med fokus mot jQuery, men även lite AngularJS, och Ajax. Under första året en hel del PHP ihop med MySQL. Detta året har vi också läst C# med .NET och ASP.NET. Sedan har vi även jobbat med flera andra olika ramverk och CMS.

Vilka verktyg arbetar ni med inom programmet?

Man har förstås sin egen dator och det varierar vilket operativsystem man använder - själv har jag Windows. En rad olika program har man fortlöpande fått installera - via Adobes Creative Cloud har jag t ex Dreamweaver som editor och Photoshop för bildhantering. Jag har alternerat editor med Notepad++ och Sublime. Vi har tidigare använt Xampp som server,  men nu MySQL Server ihop med Visual Studio till C#-kursen. Efter halva utbildningen ungefär la jag till en extra skärm – då det underlättade utvecklingsarbetet rejält – men annars har jag klarat mig fint med min laptop programmet igenom, samt en smart phone vid mobilanpassningen - men det finns emulatorer och olika program att installera för det med. Man kan nog klara sig ganska ”tekniksnålt” om man så vill och det finns säkert andra som har betydligt dyrare och ”flashigare” hårdvara. Det går bra vilket som.

Vad gjorde du innan du började studera på Mittuniversitetet?

Jag arbetade som grundskollärare på mellanstadiet och beslöt efter min sista föräldraledighet att det var dags att vidga vyerna och göra något helt annat i livet! Efter lite själsligt pusselläggande föll valet på webbutveckling och det ångrar jag inte en sekund!

När jag var yngre och läste på lärarhögskolan i Malmö och sedermera i Lund, tyckte jag visserligen att det var väldigt kul med student- och nationslivet – det har jag helt missat denna gång via distansstudierna – men tror säkert att det är precis lika roligt på Mittuniversitetet om man har närmare dit. På utbildningen har vi dock kompenserat det här en del genom att ha viss kontakt, dels genom en FB-grupp, vissa har startat en Skype-grupp och flera av oss håller kontakten via e-post och chat. Jag har t ex fått någon vän som jag säkerligen kommer att hålla kontakten med även framöver – det trodde jag inte skulle hända, innan jag började plugga här.

Vad gör du om fem år?

Jag är anställd på ett företag och har hittat min ”nisch” som jag fördjupat mig inom och jag stortrivs i nya livet som webbutvecklare!

Har du några tips till blivande studenter?

Ha självdisciplin! Planera arbetsveckorna och försök att inte dröja med saker – då är det lätt att halka efter och svårt att ta igen. Tempot blir INTE lugnare längre fram…. Våga fråga och ta kontakt med andra studenter, samt lärarna om du fastnar, det finns hjälp att få! Dra nytta av studietiden och ge järnet – kurserna är späckade, tempot är högt och det är så mycket man kan hinna lära sig ifall man tar vara på tiden. Ha roligt, ta kontakt med andra – det funkar fint även på distans. Och sök!