- Det är roligt att arbeta lösningsfokuserat och att få vara kreativ - både utmanande och omväxlande!

Malin Svensson

Kommer från: Malmö
Studerade: Webbutveckling
Studieort: Distans

Vad var det som gjorde att du valde att studera just webbutveckling?

Jag valde att studera webbutveckling för att den var på två år och på distans. Den innehöll även just de kurser som jag önskade att läsa och gav mig en högskoleexamen inom datateknik.

Vad var det bästa med utbildningen?

Utbildningens uppbyggnad – den var väldigt genomtänkt i sitt innehåll och man fick nosa på många olika områden, samtidigt som man även hann med att fördjupa sig en del inom vissa av dem. Det var positivt att man arbetade med både Front- och Backend! Jag gillade också det faktum att det var en distansutbildning. Det fanns en del eldsjälar på skolan som visat ett otroligt engagemang!

Hur tyckte du det fungerade att studera på distans?

Det fungerade jättebra, fast det krävdes att man var väldigt disciplinerad. För mig kändes det helt suveränt att på egen hand kunna styra min tid och att jag inte var låst vid olika föreläsningar samt att jag slapp lägga tid på att pendla någonstans. Om jag upplevde något som svårt kunde jag se en föreläsning flera gånger och tvärtom – snabbspola mig igenom det som kändes enkelt. Eftersom att jag befann mig mitt i livet med familj och alltid fullt upp, så var det fantastiskt att helt själv kunna styra och ställa med min tid. Det var såklart kämpigt och intensivt, men det var även så jag ville ha det. Jag hade inte velat slösa bort studielån på år som inte gav mig något!

Hur tyckte du att det var att plugga på Mittuniversitetet?

Jag tycker om att plugga rent generellt och det passade mig utmärkt att studera på distans. Det var ett, i mitt tycke, väldigt välutformat program – intensivt tempo och späckade kurser. Särskilt vissa av lärarna var helt fantastiska och de bidrog till göra studietiden till en mycket positiv upplevelse. Jag hade mer än gärna läst där ett år till…

Är det något från dina studier som du har haft extra stor nytta av?

Jag har nog haft nytta av det mesta egentligen. En del hade jag velat hinna fördjupa mig ännu mer i, redan som student. Andra saker kanske jag inte arbetar direkt med eller använder idag, men det har bidragit till att ge mig en större helhetsbild som jag ändå har nytta av indirekt. Mina arbetsuppgifter kanske ser annorlunda ut i framtiden, då är det bra att inte ha för snäv kunskapsram. För att iallafall ge några exempel så har jag har haft extra stor nytta av webbutvecklingskurserna och webbdesignen med användbarhetsfokus och CMS gett mig användbara verktyg.

Hur var det att gå från studier till arbetsliv?

Jag tyckte att det var trist att sluta studera, men spännande att möta en ny värld ute i arbetslivet. Det var nervöst. Jag har en bakgrund som grundskollärare inom det kommunala, så en annan del av arbetslivet var jag välbekant med, men att ta steget ut i en helt ny bransch och inom det privata, var ett ganska rejält och omvälvande kliv att ta.

Vad är det som gör att du tycker att ditt yrke är intressant?

Det är jättekul att programmera! Det är roligt att arbeta lösningsfokuserat och att få vara kreativ - både utmanande och omväxlande.

Hur ser arbetsmarknaden ut för någon som studerar webbutveckling?

Det finns massor av tjänster ute inom IT. När jag kom ut upplevde jag dock att det främst efterfrågades seniora utvecklare, så det var inte fullt så enkelt att hitta en plats som jag hade trott att det skulle vara. Det varierar säkert mycket från period till period vilken typ av tjänster som utlyses. Detta är också beroende av ort och vilket område man väljer att nischa sig mot. Sammanfattningsvis är min upplevelse att det finns många jobb, men att få in en första fot kan vara lite lurigt.

Har du några tips till blivande studenter?

Ha självdisciplin! Planera arbetsveckan i förväg och försök att inte dröja med saker – då är det lätt att halka efter och svårt att ta igen. Tempot blir inte lugnare längre fram...  Våga fråga och ta kontakt med andra studenter, samt lärare om du fastnar, det finns hjälp att få! Dra nytta av studietiden och ge järnet – kurserna är späckade, tempot är högt och det är så mycket man kan hinna lära sig ifall man tar vara på tiden. Ha roligt, ta kontakt med andra – det funkar fint även på distans. Och sök!

 

Sidan uppdaterades 2021-10-27