Webbutveckling är den perfekta balansen mellan logik och kreativitet

Spara favorit

Marie Francesca Michl läste samhällsvetenskapliga linjen med inriktning språk på gymnasiet. Hon har sedan tidigare en kandidatexamen i humaniora och har gått ett år förberedande konstskola. Efter examen fick hon jobb på Nordnet där hon under en längre tid jobbade med CRM, det var också där hennes intresse för webbutveckling tog fart på riktigt.

Varifrån kom ditt intresse för Webbutveckling?

Det var medan jag jobbade på Nordnet som mitt intresse för webb och utveckling fick fart på allvar. HTML & CSS ingick i mitt dagliga arbete, som även innehöll regelbunden kontakt med utvecklare på företagets IT-avdelning. Intresset smög sig på, tillsammans med nyfikenheten. Jag tyckte det utvecklarna höll på med verkade både spännande, utmanande och otroligt roligt - såpass att jag bestämde mig för att återvända till skolbänken. 

Sen barnsben har jag varit intresserad av form och färg, att saker är tilltalande rent estetiskt, så för mig känns webbutveckling som en perfekta balans mellan logik och kreativitet, ett sätt att förena två intressen som tidigare stått lite på kant med varandra.

Hur kommer det sig att du valde studera webbutveckling på Mittuniversitetet?

Jag valde programmet just på grund av dess längd och studieform. Två år kändes som en hanterbar längd på utbildningen, samtidigt som programinnehållet var tillräckligt omfattande för att ge en god kunskapsgrund. Distansstudier passade mig perfekt eftersom när jag började studera fanns det inte utrymme i mitt liv för att flytta eller anpassa mitt schema efter studier, jag jobbade heltid. Jag upptäckte väldigt snart att det inte var ultimat att jobba då studierna krävde heltid, så jag tog tjänstledigt för att istället fokusera all min tid på studierna.

Hur är det att studera på distans? 

Underbart och utmanande! Det är fantastiskt att ha friheten att helt kunna styra över sin tid, men det kräver desto mer självdisciplin för att skapa och behålla rutiner. Både för att hålla tempot i kurserna och ha en jämn arbetsbörda, men även för att inte lägga för mycket tid på skolarbete. När man pluggar hemma är det svårt att sätta punkt, eftersom man inte får samma naturliga slut på dagen som när man går hem från jobb eller campus. 

 Hur ser en typisk studievecka ut?

Jag försöker tänka på studierna som ett jobb och lägger upp veckorna som vanliga arbetsveckor. Målet är att plugga samma tider som jag skulle ha varit på jobbet. Ibland kan det förstås bli “övertid”, särskilt inför projektinlämningar eller om självdisciplinen råkat glappa, det har ju hänt. Jag planerar en studievecka ganska noggrant och skriver att-göra-listor och schema utifrån vilka deadlines som finns närmast till hands. Så håller jag koll på allt jag ska göra och samtidigt får jag motivationskickar av att se att punkter på listan bockas av.

Hur ser kontakten med lärare och de andra studenterna ut när man läser på distans?

Alla som studerar distans upplever det förmodligen olika, men jag tycker kontakten med både lärare och medstudenterna är och har varit riktigt bra. Vi studenter har kontakt med varandra via Slack, Skype och vår gemensamma Facebook-grupp, samt genom forumen för respektive kurs. Primärt sker kontakten med lärare via Adobe Connect, det är där vi har live-föreläsningar som spelas in, men också via kursforum, mycket kontakt sker också via e-mail och i vissa fall telefon/Skype. Lärarna är lyhörda och hjälpsamma om man har en fråga eller fundering, och det känns tryggt att kunna vända sig till dem om man kör fast.

Hur är kontakten med arbetslivet inom utbildningen?

För mig som inte bor i närheten av Sundsvall skulle jag säga den är nästan obefintlig, även om jag vill minnas att vi haft en gästföreläsare. Däremot har jag förstått att det finns massa möjligheter att träffa företag om man är närmre Campus. Det ramlar in mail titt som tätt om olika events som händer.

Vad är det bästa med programmet?

Det bästa med programmet enligt mig är att vi introduceras för så många olika språk, tekniker, verktyg och kunskap, vi får möjlighet att upptäcka sådant man själv inte nödvändigtvis skulle söka sig till, men som visar sig vara väldigt intressant. En annan sak jag tycker är riktigt kul är att alla kurser, även om de i stunden kan verka orelaterade, knyts ihop allt eftersom man skrider framåt i programmet och bildar en riktigt bra och lärorik helhet.

Vad är det mest utmanande med programmet?

Att det kan kännas som att man skrapar på ytan och att man inte alltid hinner fördjupa sig så mycket som man skulle önska, eller behöver i vissa språk och tekniker på grund av det höga tempot och allt man ska lära sig. 

Vad är ditt drömjobb?

Det är svårt att säga ett exakt jobb, tycker jag! Det finns så många spännande möjligheter och företag där ute. Såpass vet jag i alla fall: I mitt drömjobb får jag hålla på med både utveckling och design, på ett företag som har en positiv och modern företagskultur, vars affärsidé är nära mina egna intressen eller hjärtefrågor. Jag skulle bli utmanad och stöttad, och jag skulle alltid ha möjligheten att bredda eller fördjupa befintlig kunskap.

Maries tips till dig som är intresserad av programmet

Gör det - är mitt råd! Du kommer lära dig massor, men exakt hur mycket är upp till dig själv. Om du börjar studera:

Ha självdisciplin och struktur!

− Det låter riktigt tråkigt och torrt, men det är sant. Skjut inte upp, satsa på att hålla deadlines och undvika att halka efter - det är svårt att komma ikapp och det leder lätt till en tråkig kedjereaktion av förseningar.

Kolla på föreläsningarna live

− Om du har möjligheten, kolla alltid föreläsningarna live, eftersom du då kan ställa frågor som dyker upp direkt - och du har det gjort.

Ha kontakt med dina studiekamrater

Man behöver inte ha kontakt med sina medstudenter när man pluggar distans, men det är verkligen värdefullt att ha det - det finns alltid något att lära av varandra, få hjälp eller hjälpa någon i samma sits, eller dela frustrationer och glädje med.