– Okej vi är nya vi som är nyexaminerade, men vi kan också den senaste tekniken!

Direkt efter sin examen fick Emma Rådbom jobb som webbutvecklare på reklambyrån ohappa i Hudiksvall. Ett jobb hon trivs fantastiskt bra med.

Emma_ oppa.jpg

- Eftersom ohappa inte är en jättestor byrå så får man göra lite av varje. Jag är i grunden webbutvecklare och gör sidor i CMS-verktyget Umbraco, men utöver det utvecklar jag även mallar för digitala skärmar. Jag klipper även lite film då jag har lite erfarenhet av det sedan tidigare. Man kan testa på lite olika saker helt enkelt.

Vad är det som gör att du tycker att ditt yrke är intressant?

Ingen webbsida är helt den andra lik. Det är alltid variation och webben utvecklas konstant. Man står aldrig still som webbutvecklare och man kan alltid lära sig mer.

Vad gjorde att du sökta tjänsten?

Jag blev faktiskt rekommenderad av en lärare på Mittuniversitetet och blev tillfrågad av ohappa om jag ville söka tjänsten. En arbetsintervju senare och jag fick besked om att jag fått jobbet.

Hur upplevde du förväntningarna på dig från din arbetsgivare när du började?

Min arbetsgivare såg fram emot att ha ”nya” kunskaper på arbetsplatsen. Någon som kunde det senaste. Jag upplevde aldrig att någon undrade om jag verkligen kunde klara av det. Det var bara att köra på!

Hur ser det ut med rekryteringsbehovet på ditt jobb?

Just nu tror jag inte att någon ny behövs, men vi har fått en hel del nya anställda bara sedan jag började här. Vi växer stadigt och bra.

Hur ser arbetsmarknaden ut för någon som studerar webbutveckling?

Mycket hänger nog på arbetsgivaren. Vissa kanske är rädda för att anställa någon som kommer direkt från universitetet, medan jag tycker att det är en bra idé. Okej, vi är nya vi som är nyexaminerade men vi kan också den senaste tekniken. I ett yrke som det här så är det viktigt.

Vilken typ av studenter tror du att ni söker som företag?

Jag tror vi skulle söka efter studenter som är säkra på vad de gör och som är villiga att utvecklas. Personer som brinner för vad de gör och vill göra sitt yttersta när de jobbar.

Vad ska man studera till för att kunna arbeta som dig?

Webbutveckling är ett utmärkt program där du får en bra grund och lär dig mycket. Sedan kan man ju såklart studera något annat inom programmering då det ofta är lätt att lära sig ett programmeringsspråk om man redan kan ett annat.

Hur var det att gå från studier till arbetsliv?

Det var både spännande och ansträngande att börja jobba. Det var en stor omställning att gå från att studera på distans till att jobba fulltid. Samtidigt kändes det skönt att ha ett jobb.

Hur tyckte du att det var att plugga på Mittuniversitetet?

Jag tyckte det fungerade riktigt bra. Mitt program hade ett bra upplägg med många projekt där man fick testa på att använda det man lärt sig, i stället för att man bara ska skriva teoretiska prov gång på gång.

Har du några tips till blivande studenter?

Tro på dig själv. Du kan mer än vad du tror. Som nyexaminerad kanske du inte har erfarenheten, men du har kunskapen. Som ny kan man ofta se saker andra inte ser. Du sitter på en åsikt och en kunskap som är värdefull.

Emma Rådbom

Ålder: 25 år.

Ort: Hudiksvall (ursprungligen Sundsvall).

Pluggade: Webbutveckling,  2011 – våren 2014.

Gör nu: Sedan två år jobbar jag som webbutvecklare på reklam- och kommunikationsbyrån ohappa i Hudiksvall.