Praktikperioderna är din chans att få inblick och samtidigt göra avtryck

Spara favorit

Var arbetar du nu och hur hamnade du där? 

Jag jobbar som revisor på PwC i Sundsvall, sedan drygt ett år tillbaka. Jag gjorde min praktik på PwC och resultatet blev att jag hade jobb, redan ett år innan min examen!

Berätta kort om ditt arbete 

Ingen dag är den andra lik. Yrket innebär alltså inte, som många kanske tror, att man bara sitter med näsan i bolagens räkenskaper. Då vårt kontor är relativt stort har vi några av traktens större bolag som kunder. Vi som är revisorer kan ena dagen jobba inne på kontoret med ett fåmansbolag, för att nästa dag åka ut till ett stort bolag med hög omsättning. Som revisor kommer man i kontakt med bolag inom många olika verksamhetsområden och får lära sig hur respektive verksamhet fungerar. Mycket av tiden träffar vi människor på olika positioner, så det en fördel om man gillar att göra nya bekantskaper.

Varför valde du att plugga ekonomi?

Jag halkade in på på ett bananskal, skulle man kunna säga. Min tanke var egentligen att läsa något helt annat. Ekonomi lät inte så spännande. Det hela började med att jag läste en termin företagsekonomi, våren 2009. Det var mest en ”bra-att-ha-kurs” och planen var att söka något annat program till höstterminen.

Jag insåg snabbt att jag passade ganska bra som ekonom, det var intressant och utvecklande. Därför bestämde jag mig för att läsa ekonomprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall och hoppade in i min klass på vårterminen 2010. Tre år senare tog min magisterexamen. Som en fin avslutning på mina studier blev jag och min uppsatspartner tilldelade Ekonomiforskningsstiftelsens uppsatspris 2013 för vår magisteruppsats. Det kändes väldigt kul att avsluta tiden på Mittuniversitetet med ett sådant pris. En bekräftelse på att man har utvecklats under sina år som student.

Varför just revisor?

Redan under min första tid som student började jag fundera på vilken typ av yrke jag ville ha när jag tagit min examen. Jag kom tidigt på att jag ville jobba som revisor, vilket jag sedan höll fast vid. Under min utbildning hade jag två praktikperioder, båda på en revisionsbyrå, vilket gav mig inblick i yrket. Genom praktik och de olika studentaktiviteter som erbjöds kom jag i kontakt med Sundsvalls revisionsbyråer och mitt val blev att söka jobb på PwC.

Vad tyckte du om studentlivet?

Jag är nöjd med min studietid och har fått vänner för livet trots att det ibland känns lite tråkig att jag inte levt ”studentliv”. Jag har ju aldrig bott på campus och levt i en korridor då jag pendlade från Härnösand under den första perioden av min studietid. När jag sen flyttade till Sundsvall var det för att bli sambo. Därför har jag inte varit speciellt engagerad i de studentaktiviteter som anordnades. Sundsvall, som stad, har mycket att erbjuda studenterna.

Vilka tips har du till våra blivande studenter?

  • Vid valet av inriktning är det viktigt att fundera över två saker; dels vad man tycker är kul och är intresserad av, och dels vilket yrke man vill ha när man är klar med studierna. För att både studietiden och det kommande arbetslivet ska bli lyckat gäller det att hitta en bra balans.

  •  När man väl börjat plugga är mitt främsta tips att redan i början ta studierna på allvar. För många tar det ett tag innan man kommer in i studierna och hittar sin egen studieteknik. För mig dröjde det nästan två år innan jag kom in ordentligt och verkligen ansträngde mig för att prestera. Min hjälp var att försöka se studierna som ett jobb som måste göras. Hade jag sedan tid över när det var klart kunde jag ägna mig åt annat. Ju längre man kommit i sina studier desto mindre fritid blir det.

  • Ett bra sätt att bekanta sig med arbetslivet är att delta på de aktiviteter som universitetet arrangerar i samarbete med näringslivet, inte minst inom CER. För oss ekonomer är praktikperioderna ett gyllene tillfälle att få se olika arbetsplatser och samtidigt visa upp vem man själv är.