Praktiken var en viktig referens när Anna sökte jobb

Anna Brandell jobbar i dagsläget som registrator och nämndadministratör vid kommunkansliet på Östersunds kommun. Innan det studerade hon på Förvaltningsjuridiska programmet med inriktning statsvetenskap på Mittuniversitetet i Östersund.

annabrandell3.jpg

Anna Brandell

Från: Östersund
Pluggade: Förvaltnings-
juridiska programmet
Studieort: Östersund

Hur kommer det sig att du valde programmet?

Jag snubblade över programmet på antagning.se och kände att det verkade spännande, och både statsvetenskap och juridik lockade mig oerhört. Jag tänkte att det skulle ge mig en bredd på utbildningen ifall jag senare ville läsa någon fler utbildning för att få kompetens inom ett speciellt område, något som inte visade sig vara nödvändigt.

Hur var det att studera på Mittuniversitetet?

Det har varit fantastiskt. Jag har lärt mig mer under de tre åren än jag kunde förvänta mig och träffat vänner för livet.

Var gjorde du din praktik och vad gav den dig?

Jag gjorde min praktik på region Jämtland Härjedalens samordningskansli. Praktiken var verkligen superviktig och superrolig! Den gav mig en möjlighet att koppla det jag lärt mig teoretiskt till hur det faktiskt såg ut i verkligheten. Politiken på regional och lokal nivå tycker jag är extra spännande, de politiska besluten får ofta en mer direkt påverkan på medborgarna (oss) än de beslut som fattas i riksdagen. Vi fick möjligheten att sitta med vid en mängd olika sammanträden och se politikerna live när besluten fattades. Praktiken var också en oerhört viktig referens för mig när jag sedan sökte jobb.

Varför valde du inriktningen statsvetenskap?

Jag hade jättesvårt för att välja, jag hade mer än gärna läst båda inriktningarna. Det var helt enkelt min magkänsla som gjorde att jag valde statsvetenskap. Jag brukar förklara programmets två komponenter (statsvetenskap och juridik) som ett hus. Där juridiken är stommarna, taket, väggarna och fönstren, och statsvetenskapen är det där andra, allt mjukt och fluffigt, inredningen som gör huset till ett hem. Jag tycker det säger en del om att de båda komponenterna bidrar till att jag som student får en bred och fullständig bild av den offentliga förvaltningen.

En sak som lockade mig med statsvetenskapen var framförallt bredden på ämnet, oavsett vad man är intresserad av finns det något för alla inom statsvetenskapen. I min klass skrev vi C-uppsatser om allt från internationella gränsöverskridande samarbeten till hur lärare ute på skolorna upplevde politiska styrdokument på lokal nivå. Sedan finns det inga ”rätta svar” på samma sätt som inom juridiken, det lockade mig att det är lite mer abstrakt.

Begreppet offentlig förvaltning, hur skulle du förklara det för någon som inte har kunskap på området?

Jag brukar förklara det som ”allt som händer för att du som medborgare ska kunna ta del av den service du har rätt till men som du oftast inte ser så länge allt fungerar”. Det är hela det ofantligt stora maskineriet som håller det offentliga i rullning.

Vilka kunskaper fick du som du idag har stor användning av i din yrkesroll?

Statsvetenskapen ger mig förståelse, juridiken ger mig kunskap. Enligt mig är det en perfekt mix. Jag har stor användning för de allra flesta kunskaper jag har fått. Det vi läst inom juridiken ger mig en god möjlighet att tolka och tillämpa lagar och regler som är jätteviktigt i mitt nuvarande arbete. Statsvetenskapen ger mig en förståelse för det politiska systemet, varför saker går till som de gör, min roll i organisationen och varför alla komponenter är viktiga och varför organisationen är nödvändig.

Vad var det bästa med programmet?

Jag tycker helt klart att mixen mellan juridik och statsvetenskap är ovärderlig, den har gjort mig väl förberedd för mitt arbete. Den breda kompetensen ger mig också en bra grund för att specialisera mig inom det just jag är intresserad av, oavsett om det görs genom arbetslivserfarenhet eller vidare studier. Lärarna har varit helt fantastiska, engagerade och drivna, en oerhörd tillgång!

Vad var det mest utmanande med programmet?

Det går inte att komma ifrån att både juridik och statsvetenskap är ganska tunga ämnen att studera, det krävs mycket av dig som student och en god disciplin för att hålla motivationen uppe. Sedan är det såklart alltid utmanande att studera på universitet oavsett vilket program man läser.

Vad jobbar du med idag?

Idag jobbar jag som registrator och nämndadministratör vid kommunkansliet på Östersunds kommun. Mina arbetsuppgifter är oerhört varierade vilket jag tycker är roligt. Jag håller på med allt ifrån diarieföring, utlämnande av allmänna handlingar och sitter som sekreterare för olika politiska sammanträden till arbete med valfrågor och att kommunicera med våra medborgare. På kommunkansliet är vi i det kommunala maskineriet det lilla kugghjulet precis i spänningsfältet mellan politik och tjänstemän vilket gör att det händer mycket på dagarna. Jag vet aldrig riktigt vad jag ska göra när jag kliver in på morgonen, något som jag tycker är roligt och trivs med.

Därför ska du välja programmet!

- Du kommer få en bred kompetens med möjlighet att göra massor av olika saker inom offentlig förvaltning.

- Det är kul! Även om ”offentlig förvaltning” inte låter så spännande så lovar jag att det är mer än du kommer ana.

- Du kommer förstå hur lite du faktiskt vet om vad som händer ”bakom scenen” och få lära dig det.