Andrew Sutherland

Ålder: 33 år

Bor: Umeå

Pluggade: Master i turism, 2010-2012

Jobbar nu med: Turismstrateg för Region Västerbotten Turism

Hur var det att plugga på Mittuniversitetet?
Mitt livs bästa val var att börja plugga på Mittuniversitetet. Jag flyttade från Sydafrika till kalla Östersund och trivdes så in i bomben. Universitetet blev mitt liv, vännerna blev min familj och erfarenhet och kunskap öppnade upp dörrarna till nya möjligheter, inte bara i Sverige, men i Europa. 

Hur skulle du beskriva utbildningen?
Annorlunda än vad jag hade förväntat mig. Mycket mer praktiska moment men som ändå grundade sig i teoretisk kunskap. Viktiga ämnen, som hållbar destinationsutveckling, finns som en röd tråd genom hela utbildningen. Utbildningen fokuserade mycket på grupparbete men det fanns förväntningar om att man redan hade en viss del teoretisk kunskap och akademisk förmåga. 

Hur var samarbetet med arbetslivet under utbildningen?
Bra. Jag fick chansen att göra min praktik på Jämtland Härjedalen Turism (JHT), som ledde till ett sommarjobb, en timanställning efter utbildningen samt öppnade dörrarna till min nuvarande arbetsplats i Västerbotten. 

Vad gör du idag?
Jobbar som turismstrateg för region Västerbotten turism. Bland annat jobbar jag med hållbar destinationsutveckling, leder utveckling kopplad till besöksnäringen och med internationell marknadsföring av Västerbotten utifrån vårt varumärke Visit Västerbotten in Lappland. 

Hur var det att gå från studier till arbetslivet?
Annorlunda för mig på grund av att jag behövde lära mig svenska språket, samtidigt som jag började jobba. Men annars kände jag att jag fick en bra inblick i arbetslivet under praktiken och sommarjobbet. Jag antar att man fortsätter vara student i hela livet. 

Har du några råd att ge till dem som funderar på att söka?
Gör det! Om motivationen är att vara nära Åre, låt det styra ditt studentliv. Ångra inte ditt beslut. Njut av livet i Norrland. Res globalt under tiden som student. Plugga när det behövs, men släpp lös ibland och lek. Öppna dina ögon till världen. Tro på dig själv, bry dig inte om vad andra tycker.

Är du intresserad av att läsa Master i turism - klicka här så får du mer information om programmet.