Istället för att kolla vad vi har som är olika, skulle vi kunna se vad vi har som är lika

Simon Kanellos

Kommer från: Visby

Utbildning: Har studerat på Samhällsvetarprogrammet

Studieort: Sundsvall

Varför valde du samhällsvetarprogrammet?

–      Jag har alltid varit intresserad av samhälle men från början stod jag i ett vägskäl, skulle jag rota mig på Gotland eller skulle jag börja plugga. Egentligen pluggar jag inte för att nå ett specifikt mål, mer för att jag är intresserad och tycker att det är kul. Jag vet inte vad jag vill jobba med sen, men det är bra att ha en utbildning i ryggen. Det är ingen tung ryggsäck att bära, om man säger så.

 Var ser du dig själv om tio år?

–      Styrandes över min paradisö Gotland. Det är alltid en liten tanke jag har haft att många man rör sig kring enbart pratar om hur allting är dåligt. Politik är en väg att gå, men man kan alltid driva ett samhälle framåt genom att vara entreprenör också. 

 Vilken är den största samhällsfrågan i dag, anser du?

–      Förståelse över kulturella gränser, tillsammans kan vi göra skillnad för alla. I grund och botten är integration en het potatis i samhället i dag. Istället för att kolla vad vi har som är olika, skulle vi kunna se vad vi har som är lika. Vi är alla människor.

 Vilket råd har du till de som funderar på samhällsvetarprogrammet?

–      Man måste ha ett intresse för programmet, men när man går en sådant pass bred utbildning som den här så kommer man stöta på kurser som man inte är intresserad av. Då är det bara att beta av dem. När det kommer till uppsatser så tycker jag att man kan försöka utmana tänket, det behöver inte vara samma modell som alltid förespråkas. När vi skrev C-uppsats, till exempel, reste vi runt i världen och gjorde en slags six degrees of separation, så som Filip och Fredrik har gjort. Det utgår från tanken om att inga människor i världen är längre än sex personer ifrån varandra. Som student är man inte rik, men vi sålde in idén till ett tv-bolag. Man kan tänka innovativt.

Sidan uppdaterades 2020-11-26