Jobbet som vildmarksguide gav mersmak för området turism

Spara favorit

Det var längtan till outdoor-livet och intresset för resor som fick Anna Iderot Bjelke att hoppa av ingenjörsstudierna och byta karriär. Jobbet som vildmarksguide var inkörsporten och efter en reseledarutbildning och några års jobb som flygvärdinna kom lusten att plugga tillbaka, berättar hon.

– Då föll det sig naturligt att börja på Turismvetenskapliga programmet i Östersund.

Efter utbildningen jobbade Anna Iderot Bjelke ett tag på turismforskningsinstitutet ETOUR, där hon också hade gjort sitt ex-jobb. Därefter bar det iväg till Stockholm och nya utmaningar på Congrex, som arrangerar stora möten och kongresser.

– Sedan blev jag headhuntad till jobbet som turism- och marknadschef i Nynäshamn där jag stannade i nästan tio år, säger hon.

Så småningom blev längtan att känna ny luft under vingarna för stor och Anna drog iväg igen, den här gången till Funäsdalen. Där arbetade hon bland annat som VD och marknadschef hos Destination Funäsfjällen. Ytterligare några år senare reste hon vidare till Örebro och den tjänst hon idag har på Örebrokompaniet. Utan åren på Mittuniversitetet hade inte den här karriärsresan varit möjligt, menar hon.

– Utbildningen i marknadsföring och turism har varit en förutsättning för de jobb jag har och har haft. Jag har haft stor nytta av bredden i utbildningen likaväl som specialinriktningen mot just besöksnäringen, säger hon.

Trots att Anna Bjelke redan provat på en mängd olika roller inom branschen, finns mer att utforska. Hon  specialiserar sig mer och mer på platsmarknadsföring och platsvarumärkesbyggande.

– Det finns stora möjligheter att jobba vidare inom det området. Det berör allt från att utveckla en plats attraktionskraft och hur den kan marknadsföras, till att platsen ska locka till sig talanger inom specialistområden hos olika företag, så kallad Talent Attraction Management. Jag vill jobba vidare med de frågorna och göra Örebro än mer känt som en fin plats att bo på eller besöka. Det är jättespännande, säger hon.