Fredrik Norbeck pluggade turism och destinationsutveckling mellan åren 2013-2016. Nu jobbar han som Sales Manager på Visit Group i Göteborg.

Fredrik Norbeck

Ålder: 29 år

Bor: Göteborg

Pluggade: Turism och destinationsuteckling, 2013-2016

Jobbar nu med: Sales Manager på Visit Group

Berätta, vad gör du på jobbet!
Jag arbetar inom vårt affärsområde för boendeanläggningar. Jag hjälper boendeanläggningar att sälja mer på sin egen webb, men också öka värdet på varje bokning för att minska beroendet av OTAer samt äga kunden och köpresan. Att kunna sänka försäljningskostnader samt öka marginaler för en hotellägare är fantastiskt att få vara en del av. Visit Group bygger det digitala ekosystemet för besöksnäringen med kunder som turoperatörer, DMOer, aktivitetsleverantörer och boendeanläggningar.

Hur var det att gå från studier till arbetslivet?
Det är ju såklart en utmaning, precis som det är att gå från arbete till studier. I mångt och mycket handlar det om som med allt i livet, vad har jag för inställning till uppgiften. Jag hamnade av en slump inom försäljning och har valt att fortsätta på den vägen även om det har varit inom olika branscher. Det viktigaste för mig har nog varit att jag ser mig fortfarande som en student, efter tre års studier är man absolut inte fullärd inom något område. Som jag ser det fick jag en ryggsäck med verktyg som jag sedan kan använda för att fortsätta lära mig mer i yrkeslivet.

Varför valde du Mittuniversitetet?
Jag valde mycket utifrån geografiskt läge och att för att utbildningen fokuserade på mina intresseområden. Människor, geografi, besöksnäring och en del politik.

Vad var det bästa med utbildningen?
Kopplingen till forskningen vid turismforskningscentret ETOUR - att det finns otroligt duktiga medarbetare inom området. Att även ha möjlighet till utlandsstudier, att flytta till ett nytt land och stad för att studera en termin var ett av mina bästa beslut i livet. Jag var livrädd att det skulle vara svårt och komplicerat, men det finns en tydlig struktur och metodik från universitetet som gjorde det förvånansvärt enkelt att studera utomlands. Terminen i Frankrike gav mig oerhört mycket som människa, men också ett par extra kilo eftersom de har en annan matkultur där en croissant räknas som en fullgod lunch!

Hur upplevde du studentlivet?
Det finns alla möjligheter att engagera sig i olika aktiviteter, riktigt kul att ÖSIS har olika aktiviteter varje dag med allt från fotboll till yoga i Idrottens hus. Det är ett perfekt sätt att lära känna nya människor kombinerat med fysisk aktivitet. Studentkåren erbjuder också riktigt bra möjligheter om du vill engagera dig i studentpolitik eller ett utskott som planerar roliga aktiviteter. Att också vara så nära fjäll och friluftsliv är magiskt.

Har du några råd att ge till de som funderar på att söka?
Det finns två frågor som jag har tagit med mig inför beslut som påverkar livet i någon riktning; vem är jag och vad är viktigt för mig? För mig var en utbildning viktig, inte bara för de akademiska poängen utan förändringen det innebar som person och gav mig en tydligare väg in i yrkeslivet efter examen. Utbildningen är i många fall dörröppnaren för ett nästa steg i karriären.

Ta vara på livet som student, ta varje chans du får som kommer göra dig rikare på erfarenheter och se allting som ett lärande. Hitta dina inre drivkrafter - gör det som du tycker är kul. Om du tycker något är roligt är sannolikheten att du når framgång mycket högre. Och om framgången uteblir, då är du i alla fall lycklig.

Är du intresserad av att plugga Turism och destinationsutveckling - klicka här så får du mer information om programmet.

Sidan uppdaterades 2019-02-21