Utbildningen gav mig möjligheten att kombinera två av mina stora hjärtefrågor - event och hållbarhet

Spara favorit
Malin Larsson Salo 1

Malin Larsson Salo pluggade Turism och destinationsutveckling på Mittuniversitetet och åker nu land och rike runt för att få event att bli mer hållbara och klimatsmarta.

Du säger att du har ett drömjobb. Vad är det du gör?
Jag jobbar med miljödiplomeringen Miljömärkt Event på stiftelsen Håll Sverige Rent. Det innebär att jag hjälper och stöttar eventarrangörer att planera ett mer hållbart evenemang genom att erbjuda dem att miljömärka sina event. Med hjälp av en checklista kan vi steg för steg hitta mer klimatsmarta lösningar.

Det låter inte bara roligt, utan också viktigt?
Ja, vi utgår ifrån en checklista och så coachar jag dem att planera sina evenemang med större hänsyn till miljön. Det kan handla om allt från att minimera inköp och servera ekologiskt mat till att öka källsorteringen och tänka till kring transporter. Vi samarbetar med stora event, såsom Vasaloppet och Malmöfestivalen, så det har stor betydelse hur arrangörerna jobbar med dessa frågor.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Det finns inget som heter ”vanlig dag”. Jag sitter på kontoret 50 procent av min tid, men eftersom vi hjälper arrangörerna med allt från planering till genomförande så reser jag runt mycket och besöker olika event. Jag är även involverad i andra projekt - ett där vi hjälper mikroföretagare i Kenya att jobba mer hållbart och ett där vi försöker få ut unga i naturen och lära dem om allemansrätten. Jag lär mig hela tiden någonting nytt och hinner aldrig tröttna på något.

Varför valde du att läsa Turism och destinationsutveckling?
Jag hade jobbat med event innan och ville bredda mig inom projektledning och marknadsföring, men samtidigt behålla den nischen. Under resans gång blev jag mer och mer intresserad av miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor och då gjorde jag allt för att få in de aspekterna i mina projektarbeten, uppsatser och praktikperioder. Den kunskap jag fick under utbildningen har jag stor användning av i dag!

Vad var det bästa med utbildningen?
Jag tyckte det var väldigt bra att den är så verklighetsnära. Vi fick förfrågningar från turismnäringen och hade möjlighet att engagera oss i olika case. Som ett exempel hjälpte vi Destination Uppsala att sammanställa data om besökare samtidigt som vi läste en metodkurs, vilket var klockrent. Sedan var det perfekt att jag kunde bo i Åre större delen av min studietid, eftersom jag älskar fjällen och att åka skidor. En annan valbar termin bodde jag i Malmö

Har du något tips till blivande eller nuvarande studenter?
Jag tycker att man ska ta till vara på alla nätverksmöjligheter som erbjuds via Mittuniversitetet - Inspirationsseminarier, utbildningar och framförallt mentorprogrammet, där man blir tilldelad en mentor från arbetslivet som man kan bolla karriärmöjligheter och annat med. Jag träffar ganska ofta på människor i mitt jobb som jag hade kontakt med redan under utbildningen, vilket är häftigt.

Är du intresserad av att plugga Turism och destinationsutveckling - klicka här så får du mer information om programmet.