Östersund uppifrån en sommarkväll

Turism och destinationsutveckling, 180 hp

Turism och besöksnäring är av stor betydelse för samhällets utveckling och företagande inom flera olika branscher. Efter avslutad utbildning har du många möjligheter, eftersom arbetsmarknaden är både bred och global. Är du intresserad av att bidra till turism och besöksnäringens hållbara utveckling och vill ha kompetens inom en rad områden kopplat till turism som näring och företagande samt turism som en del av samhällets utveckling är det här en utbildning för dig. En nära kontakt med arbetslivet genom praktik och projektarbeten förbereder dig för din kommande karriär. Utbildningen sker i en internationell studiemiljö.

 • Start: Höstterminen 2021
 • Studieform: Campus
 • Studiefart: 100%
 • Ort: Östersund
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 30
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-L4011

Sista anmälan: 15 april 2021

Höstterminen 2022

room Campus, Östersund
 • Start: Höstterminen 2022
 • Studieform: Campus
 • Studiefart: 100%
 • Ort: Östersund
 • Platsfördelning: B/P: 67/33%
 • Antal platser: 30
 • Språk: Svenska
 • Anmälningskod: MIU-L4291

Sista anmälan: 19 april 2022

Anmälan öppnar den 15 mars.

Du kan ändra din ansökan till och med 19 april

Alla vägar öppna
Programmet är för dig som söker en bred kompetens inom en rad olika områden inom turism och destinationsutveckling som till exempel entreprenörskap och företagande, planering, strategisk ledning, marknadsföring och regional utveckling. Du som vill fördjupa dig inom ett eget valt tema har flera möjligheter att göra det i olika kurser.

Tydlig internationell koppling
Utbildningen är internationellt inriktad och du kan förlägga delar av studierna utomlands. Lärarna på utbildningen har olika bakgrunder och strävar efter att ge dig internationella exempel för att skapa global förståelse för turism och besöksnäringen.

Fokus på hållbarhet
Turism och besöksnäringen står inför stora framtida utmaningar ur ett hållbarhetsperspektiv. Det måste tas hänsyn till de sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av vårt resande. Därför behövs den kunskap om hållbar turism som vårt program tillhandahåller. Vi söker studenter som brinner för turismens och besöksnäringens hållbara utveckling, som vill få en helhetssyn av hållbarhet och bli utrustat med nödvändiga verktyg för att kritiskt analysera, utmana samt föreslå förbättringar och innovativa lösningar.

Forskningsnära
Programmet bygger på över fyrtio års erfarenhet av turismutbildning på akademisk nivå och finns i en region där besöksnäringen länge varit stark. Den senaste forskningen utgör ett betydande inslag i utbildningen genom ETOUR - Sveriges ledande turismforskningscentrum. Vid Mittuniversitetet erbjuds även Nordens enda forskarutbildning i turismvetenskap.

Utbildningen är internationellt inriktad och du kan förlägga delar av studierna utomlands.

Behörighet

Grundläggande behörighet

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet turismvetenskap alternativt kulturgeografi
som översätts till
Degree of Bachelor of Science with a major in Tourism Studies or Human Geography

Efter utbildningen

Vi söker studenter som vill vara väl förberedda inför en nationell och internationell arbetsmarknad. Tidigare studenter återfinns inom både privat och offentlig sektor. De arbetar bland annat som planerare, utredare och analytiker, turist- och destinationschefer, projektledare och strateger, marknadsföringsansvariga och företags- och produktutvecklare samt egenföretagare.
Utbildningen är för dig som också vill bli kvalificerad för fortsatta studier på avancerad nivå och därefter forskarutbildningsnivå. Efter utbildningen kan du även söka traineeutbildning.

Arbetslivskontakt

Programmet ger dig möjlighet till tio veckors praktik, samt gästföreläsare, fältarbete och studieresor. Projektarbete i samarbete med programmets partners i näringen ger dig förutsättningar för att bygga kontaktnät och kännedom om arbetsmarknaden. Fler kopplingar till arbetslivet får du genom MIUN Arbetsliv och MIUN Innovation som bland annat erbjuder coaching, mentorprogram, affärsutvecklingsstöd och arbetsmarknadsmässor.

Utbildningen gav mig möjligheten att kombinera två av mina stora hjärtefrågor - event och hållbarhet

Läs hela intervjun med Malin Larsson Salo

Efter min föräldraledighet sökte jag alla arbeten där det stod: ”erfarenhet inom turism”. Då hade jag ingen aning om vad Tillväxtverket var för en organisation.

Läs hela intervjun med Lisa Spathon

Det var en stor fördel att lärarna arbetade på turismforskningsinstitutet ETOUR.

Läs hela intervjun med Elisabeth Nilsson

Närheten till naturen och Åre såg jag som en bonus.

Läs hela intervjun med Nils Zätterström

Jag blev headhuntad till jobbet som turism- och marknadschef i Nynäshamn.

Läs hela intervjun med Anna Iderot Bjelke

Hitta dina inre drivkrafter - gör det som du tycker är kul

Läs hela intervjun med Fredrik Norbeck
Bildfrånfilm

"Det är en mångsidig, mångkulturell och stimulerande lärmiljö"

Simon Strömqvist, student, berättar om Turism och destinationsutvecklingsprogrammet.

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46(0)10-1428000

Filmade alumnintervjuer

40 års jubileum

Turism och destinationsutvecklingsprogrammet har funnits i 40 år och det firar vi med att uppmärksamma våra tidigare studenter. Vi har intervjuat en rad alumner, som gått utbildningen under olika decennier, om vad de gör i dag och hur de hamnade där. 

Titta på alumnfilmerna

I huvudet på en turismstudent

Anna Thuresson, student från Turism och destinationsutvecklingsprogrammet

Hur ser den nya generationen på turismens framtid? Det och mycket mer frågade Jämtland Härjedalen Turism (JHT) Anna Thuresson som går sista året på Turism och destinationsutvecklingsprogrammet, för att fånga hennes perspektiv.

Läs intervjun med Anna Thuresson

 Gamla bildbanksbilder

Den senaste forskningen vid turismforskningscentret ETOUR utgör ett starkt inslag i turismutbildningen. Mittuniversitetet erbjuder även en magister i turism, en master i turism och Nordens enda forskarutbildning i turismvetenskap.

Gå till turismforskningscentret ETOURs webb

Hitta din drömutbildning!

eller