Karl Björklund, hockeytränare och sportchef i Täby HC

Karl Björklund, hockeytränare och sportchef i Täby HC

Kommer från: Furudal

Pluggade: Idrottsvetenskap, tog examen 2014

Studieort: Östersund

Varför valde du att plugga Idrottsvetenskap?

Efter lite olika vägval i livet var jag redo för något nytt och tänkte att idrott är mitt liv, så varför inte testa att läsa mer om det och se vart det bär. Jag var fortfarande aktiv hockeyspelare och fick kontrakt i Östersund, då passade det bra att även plugga samtidigt. Hade ingen koll på kurser eller vad det innebär, jag gillar att testa saker och det föll på plats från första till sista dagen.

Hur var det att plugga Idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet?

Underbart. Kombinationen att läsa om idrott och samtidigt utöva en sport var grymt. Med kurser som psykolog och fysiologi så blev det många aha upplevelser under åren. Själva miljön med friluftslivet gav många möjligheter att testa andra sporter och att utbildningen hade nära samarbete med vintersportcentrum var nyttigt och lärorikt. Att se verkliga proffs testas, se deras resultat och att det handlade om mer än att bara träna. Dessutom gillade jag skolan som ett gemytligt ställe där man kom nära varandra.

Vad gör du idag?

Idag är jag hockeytränare och sportchef i Täby HC. Jag har jobbat som tränare sedan 2014. Först fick jag jobb som fystränare och hockeytränare i Östersund, därefter har jag varit rektor för NIU hockey i Uppsala och nu är jag i Stockholm.

Vad har du för nytta av din utbildning i ditt arbete?

Allt! Utbildningen gav mig en bred förståelse och kunskap kring träning, hälsa, psykologi osv. Det gav mig inte något kring hockey men allt runt omkring. Därför gillar jag utbildningen skarpt för den är så bred och anpassningsbar. Jag personligen gillar inte att det ska var riktat mot en grej. Blev väldigt överraskad och glad över valbarheten och det självständiga arbetet man fick ta ansvar för.

Jag la en stor del av min grund till mitt ledarskap under de tre åren.

Har du något råd till de som ska välja utbildning?

Att ha något du vill rikta in dig mot. Utbildningen är bred och den leder dig inte mot något specifikt om du inte väljer själv. Jag valde mot hockey och speciellt psykologi som jag kunde härleda till. Att du läser mycket själv. Att enbart gå på lektioner och läsa det som krävs kommer inte leda dig så långt. Det är som träning. Om du gör som alla andra blir du som alla andra. Hitta ditt intresse inom idrotten och kör.

Nämn tre faktorer som bidrar till att du trivs i Östersund!

Miljön och naturen är helt magisk att vistas i, en idrottsstad som lever idrott och hälsa och har stora valmöjligheter. Allt från vandring till löpning och skidskytte. Det finns många anledningar till att jag stannade i 8 år och att jag idag ser det som min hemstad som jag vill flytta till i framtiden.

Sidan uppdaterades 2021-11-17