Välj en utbildning du brinner för

Marie-Louise Dahlberg, föreningsutvecklare Svenska Friidrottsförbundet

Kommer från: Stockholm.
Pluggade: Idrottsvetenskapligt program 2010-2013.
Studieort: Östersund

Varför valde du att plugga Idrottsvetenskap?

Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med idrott men inte på vilket sätt, när jag var liten ville jag bli fotbollsproffs och i tonåren landslagstränare. När jag några år senare satte mig ner och läste igenom alla utbildningar som fanns tyckte jag att det idrottsvetenskapliga programmet i Östersund hade ett bra upplägg och dessutom passade Östersund bra eftersom jag åren innan jag började plugga hade gjort tre vintersäsonger i Åre och inte var helt redo att släppa skidåkningen.

Hur var det att plugga Idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet?

Jag minns studietiden som en otroligt rolig tid. Det var en bra blandning mellan praktiska och teoretiska moment i utbildningarna. Lärarna var fantastiska och la ner mycket tid på att utbildningen skulle vara väl planerad, inget lämnades åt slumpen kändes det som. Dessutom var det lätt att få en nära kontakt med lärarna som gärna lade lite extra tid på att eleverna skulle känna sig sedda och utvecklas. Tack vare praktikperioderna fick jag en kontakt in i arbetslivet vilket gjorde det lättare att få jobb sedan.

Vad gör du idag?

Jag har precis avslutat min tjänst som idrottskonsulent på Norrbottens idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna och påbörjar nästa vecka min nya tjänst som föreningsutvecklare på Svenska Friidrottsförbundet.

Vad har du för nytta av din utbildning i ditt arbete?

När jag avslutade min utbildning så startade jag en enskild firma. Tack vare den kunskap jag skaffat min under utbildningen kunde jag i min firma föreläsa om kost, idrottspsykologi, stress och hälsa samt bedriva träningar för pensionärsgrupper och utomhusträningar med kroppen som vikt. Alla praktiska delar i utbildningen hade gjort att kände jag mig säker på att föreläsa och bedriva träningar med olika målgrupper. Företaget var sedan anledningen till att jag fick jobb som idrottskonsulent och i den tjänsten har jag fortsatt att föreläsa och även utbilda andra ledare.

Har du något råd till de som ska välja utbildning?

Du ska jobba hela ditt liv så varför inte välja att utbilda dig i ett ämne som du brinner för? Det är få förunnat att arbeta med idrott men om du älskar det och är beredd att jobba hårt så kommer den här utbildningen att kunna ta dig dit. Dessutom kommer du att ha tre roliga år och lära känna dig själv och din kropp. Att plugga i Östersund är perfekt för dig som gillar att åka skidor eller bräda, eftersom staden ligger nära både Vemdalen och Åre.

Vad gjorde du under praktiken?

Min första praktikperiod var jag hos Life Zone i Kapstaden, Sydafrika och arbetade som fotbollstränare på 12 olika skolor. Det var fantastiskt roligt och jag fick erfarenhet av att coacha på engelska vilket efter studietiden ledde till att jag fick jobb i USA som fotbollstränare i några månader. Den andra praktikperioden var jag på Jämtland Härjedalens fotbollförbund vilket resulterade i att jag fick kontakter inom fotbollen och idag arbetar jag i Norrbottens fotbollförbunds styrelse samt i deras tävlingskommitté.

Läs mer om Idrottsvetenskapligt program