Marini Näslund – Årets Itrimmare 2017

Marini Näslund – Årets Itrimmare 2017

Marini Näslund1.jpg

Du blev utsedd till årets Itrimmare 2017, vad innebär det?

Det är en utmärkelse som delas ut på våra årliga inspirationsmöten. Den definition av priset som jag har fått är: "kulturbärare som bidragit till utveckling och engagemang inom Itrim i stort och smått, samt som lever och agerar efter Itrims värdegrund och Kultur för framgång".

Din titel är hälsocoach, vad gör du på jobbet?

Jag jobbar med individuella coachsamtal som ska hjälpa medlemmen mot sitt önskade mål. Det handlar mycket om att lyssna, sortera och tydliggöra vilka hälsomål medlemmen har.

Det handlar också om att utmana medlemmen, men det gäller att göra det på ett fint sätt för att inte skapa negativa känslor. Målet handlar ju ofta om att åstadkomma livsstilsförändringar, det är inte så lätt.

Trovärdighet är viktigt för mig. Vi jobbar mycket med mental träning och därför är det viktigt att jag själv jobbar med min mentala träning. Det är något jag plockade upp när jag gick Idrottsvetenskapliga programmet och pluggade tillsammans med elitidrottsmän.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mötet med människor är det absolut bästa. Att få vara delaktig när de förstår vad det behöver göra och när de fattat hur de ska ta sig an sina utmaningar för att lyckas nå sitt önskade mål. Att bygga den bron mellan kunskap och agerande, det är häftigt.

Att få positiv feedback från medlemmar är också härligt. Det blir väldigt personligt och jag bygger långsiktiga relationer med våra medlemmar. Vissa har jag träffat från och till sedan jag började för sju år sedan, vi pratar om allt, deras familj, fritidsintressen, semestrar och allt möjligt.

Du gick ut från Idrottsvetenskapligt program (IVP) 2011, varför valde du det programmet?

Jag har alltid gillat träning och hälsa, först funderade jag på att gå Hälsopedagog i Gävle. Men när Idrottsvetenskap startade i Östersund passade det bättre utifrån min familjesituation.

Det bästa med utbildningen är det breda perspektivet. Men jag tycker det är bra om man vet vad man vill jobba med efter utbildningen just på grund av att den är så bred. Då kan man, som jag gjorde, under praktikdelen leta sig till en tänkbar arbetsplats för att skapa en kontakt. När jag var föräldraledig med mitt andra barn pausade jag från programmet och passade på att läsa andra kurser. Jag läste bland annat stressfysiologi, det har jag haft stor nytta av i mitt nuvarande jobb.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag är väldigt inne på coaching, vilket också ingår i utbildningen på Mittuniversitetet. Nu har jag fördjupat mig inom coaching-området och vill i framtiden gärna coacha ledare inom näringslivet. Jag har också på min önskelista att skriva en bok om mental träning.