Jag hade möjlighet att lägga upp studierna så att det skulle passa med min skidåkning

Landslagsåkaren Sofia Bleckur visste att hon ville plugga vidare efter gymnasiet, men inte vad. Idrottsvetenskap som ämne lät intressant och kunde kombineras med en elitsatsning på längdskidor.

Sofia Bleckur, längdskidåkerska

Bor i: Östersund

Pluggade: Kurser inom Idrottsvetenskap och Sjuksköterskeprogrammet

Studieort: Östersund

Studieår: 2004-2013

– Det har var min inkörsport till att fortsätta studera, säger Sofia Bleckur och berättar att under åren som hon läste idrottsvetenskap blev hon mer och mer intresserad av att läsa om kroppen och hälsa. Vilket har lett fram till en sjuksköterskeexamen.

– Tanken var då, och är fortfarande, att någon gång i framtiden kunna kombinera min sjuksköterskelegitimation med den kunskap som jag fått via idrottsvetenskapen.

Har dina studier medfört något oväntat?

Under tiden på sjuksköterskeprogrammet fick jag en annan syn på mitt idrottande och började uppskatta skidåkningen och träningen på ett helt annat sätt. Jag fick se och lära mig om andra saker utanför den här idrottsbubblan, som många elitaktiva lever i. Värderingarna ändrades och det gick upp för mig att det inte är hela världen om det går dåligt på en tävling. Jag skulle säga att jag utvecklades mycket som person under studieåren.

Vad gör du idag?

Efter min examen har jag satsat hundra procent på skidåkningen. Jag tillhör landslaget och är bortrest mycket på träningsläger och tävlingar men det är skönt att ha en färdig utbildning att falla tillbaka på.

Vilka framgångar har din träning hittills gett dig?

Bland annat två femteplatser och en silvermedalj i VM, 10 placering i världscupen, två segrar på Tjejvasan och SM-medaljer.

Hur funkade det att kombinera studier med träning på elitnivå?

Har man bara motivationen för både studier och träning så fungerar det väldigt bra! Jag tycker att det bara är bra att ha något annat vid sidan om träningen och tävlandet så att inte allt står och faller med idrotten. Eftersom jag gick på Skiduniversitetet samtidig som jag pluggade vid Mittuniversitetet hade jag möjlighet att lägga upp studierna så att det skulle passa in med min skidåkning. Till exempel hade jag möjlighet att anpassa studietakten och skjuta på tentor om de krockade med tävlingar eller läger.  Det fungerade väldigt bra och jag kan inte komma ihåg att det vid något tillfälle var några bekymmer.

Varför Mittuniversitetet?

Möjligheten att studera och samtidigt få stöd och hjälp med min elitsatsning i form av tränare och träningskompisar var en stor anledning till att mitt val blev Mittuniversitetet.

Hur upplevde du Östersund som studentstad?

Jag tycker om Östersund som stad, det är en lagom stor stad. Skolan ligger precis ovanför stadskärnan och samtidigt finns det gott om friluftsaktiviteter i närheten.

Ditt råd till de som är i färd med att söka utbildning?

Välj något som du tycker är intressant och roligt!