Praktiken i Nepal öppnade upp mina ögonen

Rasmus Rasmusson jobbar idag som sjuksköterska på Lungspecialisterna i Lund. Med sig har han en mängd udda erfarenheter från sin praktiktid i Nepal. En upplevelse han aldrig glömmer.

Rasmus Rasmusson

Kommer från: Lund
Gör: Jobbar som sjuksköterska på Lungspecialisterna i Lund
Pluggade: Sjuksköterskeutbildning
Studieort: Östersund

Nu är Rasmus tillbaka i Lund efter sin tid vid Mittuniversitetet i Östersund.
– Vi har en bra utbildning här i Lund men jag älskar Norrland, helst naturen, berättar Rasmus som därför valde att plugga på annan ort. Som helhet var utbildning intressant och stimulerande, tycker Rasmus. Sen är ju universitetet väldigt fint, tillägger han. Det är mysigt och jag upplevde en väldigt bra gemenskap. 

Tuff och givande praktik

I sjuksköterskeutbildningen ingår att göra praktik inom att antal olika vårdinrättningar och Rasmus hade möjlighet att göra en kortare praktik utomlands, i Nepal. Det var en tid kantad av annorlunda och helt galna upplevelser han sent kommer att glömma.
– Det var sjukt häftigt att vara där, berättar han. En väldigt givande och bra praktik. Även om det var tufft ibland. Som när ett barn avled, vilket i och för sig inte är ovanligt under en utlandspraktik, tillägger han.

Ansvarsfull roll

Både Rasmus och hans studiekompis Simon Markussen var tidigt sugna på att göra sin praktik i utlandet och började med att själva kolla runt och kontakta olika aktörer. De ville riktigt långt ut och prova något udda. Till sist hittade de en hälsocentral i Nepal.
– Den låg uppe i bergen, så långt bort man kan komma, berättar Rasmus. Under tiden vi var där pågick en stor festival i Nepal. Dit for alla. Läkarna också. Tillsammans med en barnmorska fick de ensamma ta hand om allt. Från smått till stort.
– Vi fick agera läkare och tog på oss så mycket vi kände att vi behärskade. På ”apoteken” fanns de flesta läkemedel att köpa. Hade man pengar kunde man tag på det mesta. Det var bara våra egna begränsningar som styrde. I vissa lägen hade man liksom inget att förlora, berättar han.

Eftertraktad kunskap

När de som inte har råd med sjukvård har vandrat i två dagar gör man allt som står i ens makt för att hjälpa dem när de kommer fram. Insatserna varierade. Allt från en kvinna som hade vandrat i 5-6 timmar och gick därifrån med två Alvedon till en man som råkade svälja en spik när han byggde ett växthus åt nunnorna.
– Arbetsmarknaden skriker efter utbildade sjuksköterskor, både här i Sverige och ute i världen, säger Rasmus som tycker att den som har ett intresse för att arbeta med andra människor ska våga satsa på att bli sjuksköterska.