Från bankvärlden till cancervård

Helene Lind hade jobbat länge inom banksektorn. Men vården fascinerade henne, och efter 23 år i branschen valde hon att börja plugga igen.

Helene Lind

Kommer från: Sundsvall
Pluggade: Sjuksköterskeutbildning
Studieort: Sundsvall

– Många tycker det låter konstigt att man väljer bort ett jobb som privatrådgivare på bank till ett jobb med lägre lön och sämre arbetstider. Men jag kände att det var dags att göra något nytt, säger Helene Lind som berättar att hon idag jobbar som sjuksköterska på onkologmottagningen vid Sundsvalls sjukhus.

– Det är ett mycket givande jobb där man verkligen känner att man hjälper andra, säger hon.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?

På onkologmottagningen ger vi cytostatikabehandlingar till cancerpatienter. Det är en mottagning vilket innebär att patienterna kommer dit och får behandling och går hem samma dag.

Vad tyckte du om utbildningen och Mittuniversitetet?

Det var tre roliga år med flera nya bekantskaper och mycket ny kunskap. Det var en stor fördel att kunna läsa i min hemstad eftersom jag har familjen här.

Var gjorde du din praktik?

På flera olika ställen. Bland annat äldreboende, kirurgavdelning, psykiatri, vårdcentral och akutmottagning.

Vad tycker du om studentlivet?

Jag måste erkänna att studentlivet var härligt på så sätt att jag själv har kunnat styra över min tid. Jag har dock varit mycket plikttrogen och knappt missat någon föreläsning. Vid "lediga" dagar har jag alltid varit uppe lika tidigt som vanligt och utnyttjat tiden för plugg. Det övriga studentlivet har jag inte deltagit i. Jag var mycket äldre än mina studiekamrater och befann mig i en annan fas i livet än de flesta av dem. Åldersskillnaden har dock inte spelat någon roll, det är bara kul att umgås med yngre människor.

Ditt bästa råd till de som ska välja utbildning?

Våga följa dina drömmar och var inte rädd för nya utmaningar.