I höstas började sjuksköterskan Lisabet Lindbäck masterprogrammet i folkhälsovetenskap på Mittuniversitetet. Hon hade knappt hunnit börja när hon fick besked om att hon vunnit Queen Silvia Nursing Award, ett stipendium som ges ut till endast en person per år.

Två bilder av Lisabet Lindbäck som hon tagit sjäv med mobiltelefon. Till vänster en bild från en hiss där hon står i sjuksköterskekläder. På bilden till höger bär hon en skyddsskärm för ansiktet.

Queen Silvia Nursing Award är ett stipendium som ges ut till sjuksköteskestudenter och sjuksköterskor som vill bidra till framtidens utveckling av vården. Ansökan till stipendiet ska presentera en idé eller lösning som kan förbättra vård och omsorg. Vinnaren av stipendiet får 60 000kr, en utmärkelse av Drottning Silvia, delta i evenemang och göra praktik hos stipendiets samarbetspartners.

Det var fyra år sedan Lisabet tog examen från sjuksköterskeutbildningen på Mittuniversitetet. Efter examen har hon testat på olika arbetsplatser, från att arbeta inom äldreomsorgen till akuten. Nu jobbar hon på stroke- och demensavdelningen på Sundsvalls sjukhus samtidigt som hon läser masterprogrammet i folkhälsovetenskap som går på distans och 50 procents studietakt.

Det finns så himla många olika arbeten, karriärer och vidareutbildningar att gå. Det är ett väldigt brett yrke. Man ångrar aldrig att man pluggade till sjuksköterska.

Början av resan

Första gången Lisabet hörde talas om stipendiet var när hon utbildade sig till sjuksköterska.

– Jag tror det var Miun innovation eller kanske vårdförbundet student som berättade om det. Men då hade jag inte så mycket idéer för jag hade aldrig arbetat inom vården innan, säger Lisabet.

Under tiden hon arbetat med olika jobb inom vården fick Lisabet inspiration till förbättringar då hon sett brister och sådant som kan bli bättre i vården. Ett flertal idéer skickades in tillsammans med hennes ansökan och hon kom vidare. Idén om virtuella och interaktiva promenader i familjära utomhusmiljöer tog henne hela vägen till vinsten.

Den vinnande idén

– Tanken är att jag skulle kunna utforma det som en app där man ska kunna ha förinspelade filmer på olika promenader i olika miljöer. Det kan till exempel vara i stadsmiljö, i skogen, eller i fjällen, berättar Lisabet.

Filmerna är tänkta att spelas upp för de som inte kan ta sig ut i dessa miljöer själva. Om en person ligger inlagd på sjukhuset älskar att gå hundpromenader ska dennes anhöriga kunna spela in en hundpromenad som personen kan titta på.

Lisabet fortsätter med att berätta hur den här idén är bra för personer med en demenssjukdom.

– De som har en demenssjukdom kanske upplever sig som om de är unga, och många gamla var mycket ute i naturen och hade djur förut. Då kan de få se på filmerna och de uppskattar att det är lugnt tempo, ingen musik och ingenting som stör, säger Lisabet.

Lisabet påpekar att idén är väldigt global. När patienter från till exempel Kina vårdas i Sverige kan en anhörig spela in filmer från den sjukas hemmamiljö som vårdgivare kan visa upp på en iPad eller TV-skärm.

Ett stipendium med många möjligheter

I vår ska Lisabet börja med sin praktikperiod som stipendiet har ordnat. Praktiken kommer att vara på flera olika platser som till exempel Svensk Sjuksköterskeförening, Vårdförbundet, olika företag inom vård, privata vårdgivare och innovationsföretag. Förhoppningen är att få träffa dem på riktigt, men annars blir det digitalt.

– Jag kommer få hjälp att utveckla min idé men även få lära mig mer om sjuksköterskans profession, säger Lisabet. Jag har även blivit inbjuden att vara med i Svensk Sjuksköterskeförenings etiska råd under ett år, så det ska bli kul att få en inblick i vad de gör.

Queen Silvia Nursing Awards stipendium ges ut i flera länder. I vanliga fall brukar alla vinnare från varje land få resa och vara med på internationella konferenser. Tyvärr verkar det bli svårt nu under pandemin. Förhoppningsvis kommer det ske längre fram istället.

Läs mer om Queen Silvia Nursing Award

När Lisabet tänker på sin framtid så verkar det finnas många vägar att gå. Hon är sugen på att skriva en D-uppsats utomlands men håller sig öppen för förslag. Det är flera dörrar som har öppnats för henne och möjligheterna är stora.

– Det finns så himla många olika arbeten, karriärer och vidareutbildningar att gå. Det är ett väldigt brett yrke. Man ångrar aldrig att man pluggade till sjuksköterska, säger Lisabet.