– Beslutet att börja plugga var ett av de bästa besluten i mitt liv!

Andreas Åhman är 23 år gammal och kommer ursprungligen från Valbo som ligger strax utanför Gävle. På sin fritid lägger han gärna tid på träning, spel, vänner eller en syssla där han får utlopp för sin kreativa sida, såsom musik, fotografering eller grafisk design.

Andreas Åhman

Bor: Stockholm
Pluggade: Grafisk design och kommunikation
Studieort: Sundsvall

Varför sökte du till Grafisk Design?

Det var ett naturligt val. Grafisk design har legat mig varmt om hjärtat sedan högstadiet. Det började som en hobby. Jag hittade en tutorial för hur man kunde redigera om människors ansikten till zombies och prövade det på kompisarnas ansikten, folk skrattade och tyckte det var underhållande och på den vägen är det. Det ledde till att jag läste grafisk design i gymnasiet där en av lärarna rekommenderade Mittuniversitetet för fortsatta studier. Jag har alltid varit kreativ och haft en förkärlek till kreativa sysslor, grafisk design ger mig utlopp för det kreativa. 

Vad tycker du om Mittuniversitetet?

Jag har nog bara bra saker att säga om Mittuniversitetet! Fantastiska lärare som är otroligt engagerade och pedagogiska samt en studentkultur som tar emot en med öppna armar. Under mina tre år har jag utvecklats lika mycket personligt som professionellt. 

Vilken kurs var roligast att läsa? 

Webbdesign var utan tvekan den roligaste kursen. Jag och några klasskompisar satt kvar efter lektionerna och designade skämtsidor och letade efter häftiga funktioner att koda. Vi hade också en väldigt skön lärare i den kursen.

Hur ser en typisk studievecka ut?

Studieveckorna varierar efter vilken kurs man läser och vilken vecka i kursen man befinner sig i. Vissa kurser har föreläsningar varje dag medan andra har mer eget arbete. Men i regel är det ett par föreläsningar/genomgångar i veckan blandat med praktiskt arbete i ett av Adobe-programmen. Det praktiska arbetet utförs oftast i våra datorsalar där man kan hjälpa varandra om man kör fast. 

Vad tycker du om studentlivet och om Sundsvall?

Jag älskar studentlivet. Därför var det bitterljuvt att ta examen. Jag kan ärligt säga, utan att överdriva, att beslutet att börja plugga var ett av de bästa besluten i mitt liv. Jag har utvecklats som person, träffat vänner och skapat minnen jag kommer ha med mig livet ut. Sundsvall som stad var en härlig uppgradering från Gävle. En mysig liten stad med nära till naturen och ett roligt uteliv. En favorit är att sticka upp och fota från Norra och Södra berget.

Har du några tips till blivande studenter?

Jag skulle nog vidarebefordra det tips mina faddrar gav mig och som jag borde ha lyssnat mer på - börja i tid! Ofta när en tenta är fyra veckor bort så tar man det lite lugnt i början och tänker att det är så mycket tid, det löser sig. Det har varit många kvällar jag har suttit några dagar innan tenta och plöjt litteratur, så börja i tid. Jag skulle även säga, kanske det viktigaste av allt, ha kul! Häng med på alla studentaktiviteter och resor med din förening och studentkår. Du kommer skapa minnen och vänner som du har med dig livet ut. Njut av dina studentår.

Vad gör du efter utbildningen?

Just nu praktiserar jag som Art Director på en byrå i Stockholm. Jag trivs riktigt bra här och arbetsuppgifterna är väldigt givande. Mitt mål är att vara kvar i Stockholm och jobba inom grafisk design. Men jag har även ögonen på Försvarsmakten.

Sidan uppdaterades 2022-09-19