Hanna blev erbjuden anställning direkt efter studierna

Hanna Simu är 26 år gammal och kommer från Robertsfors, Västerbotten. I dagsläget bor hon i Stockholm och jobbar som Jr Art Director på Ruby Creative. Innan det så studerade hon Grafisk design och kommunikation på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Hanna Simu

Bor: Stockholm
Pluggade: Grafisk design och kommunikation
Studieort: Sundsvall 

Hur var det att plugga Grafisk design och kommunikation?

Superkul och lärorikt! Du får utveckla både din kreativitet och kritiskt tänkande. 

Varför valde du just den här utbildningen?

För att få en bred och stabil grund. Jag tyckte det lät intressant att varva teoretiska ämnen med praktiska moment, och förpackningsinriktningen gjorde att den här utbildningen stod ut bland andra.

Hur var samarbetet med arbetslivet under utbildningen?

Det var bra. Jag tror att möjligheten att få göra praktik är superviktig för att hitta ingångar till arbete efter utbildningen. 

Hur var kontakten med lärarna och de andra studenterna?

Den var toppen! Det kändes fint att plugga på ett mindre universitet där du under tre år får svetsas samman med klasskamrater och bygga relationer med lärarna. Du är inte en anonym person i en stor föreläsningssal på Mittuniversitetet. 

Vad var det bästa med programmet?

Att få en bred grund att stå på, med teoretisk förankring bakom designtänket. Men även att det finns plats för kreativ höjd och frihet i projekt med stora möjligheter att utvecklas oavsett tidigare designerfarenhet.

Hur kom det sig att du valde Mittuniversitetet?

Jag tycker att Västernorrland är fint och jag hade instinktivt ett inneboende norrlandspatriotiskt motstånd att hamna längre söderut än så. Plus att det är ett alldeles lagomt stort universitet för att du lätt ska känna dig hemma. Och campus ligger fint till med bra lokaler.

Berätta om ett projektarbete som du är särskilt stolt över under utbildningen?

Under kursen Grafiskt förpackningsprojekt samarbetade vi med två japanska universitet där vi utbytte erfarenheter av respektive länders fika-traditioner och byggde ett förpackningskoncept utifrån det. Jag jobbade tillsammans med Emma Waleij, Alma Lindstöm och Maja Ahlund och vi tog fram konceptet SAIKAI. Såhär i efterhand känns det som ett riktigt drömprojekt. Rolig brief, bra teamwork, toppen resultat plus utställning på och resa till förpackningsmässan Tokyo Pack i Tokyo.

Vad gör du idag och hur var vägen dit?

Idag jobbar jag som JrAD på en liten designbyrå i Stockholm. Jag fick kontakt med byrån under utbildningens praktikperiod, trivdes jättebra, och blev erbjuden anställning när jag var klar med studierna. 

Ditt råd till blivande studenter som är på gång med att välja utbildning?

Lita på magkänslan. Om det känns kul, kör! Det går alltid att ändra sig sen.

Sidan uppdaterades 2022-02-28