– Varje dag får vi möjligheten att vara kreativ i olika former!

Kajsa Holten är 25 år gammal och uppvuxen i en by som heter Krokom och är belägen två mil utanför Östersund. I dagsläget bor hon i Sundvall där hon studerar grafisk design vid Mittuniversitetet.

Kajsa Holten

Från: Krokom
Pluggar: Grafisk design
Studieort: Sundsvall

Varför sökte du till Grafisk Design?

Min dröm har alltid varit att få arbeta med något där jag kan få utlopp för min kreativa sida. Jag hade dock väldigt svårt att sätta fingret på exakt vad det var jag ville göra fram tills jag insåg att den här utbildningen på ett logiskt vis kunde koppla ihop alla mina intressen och ge mig kunskapen för att en dag kunna arbeta med det på heltid. Sedan dagen jag sökte har jag inte ångrat mitt val en sekund. Varje dag får vi möjligheten att vara kreativ i olika former och det finns så mycket att lära sig inom ämnet att det aldrig blir tråkigt. 

Vad tycker du om Mittuniversitetet?

För min del är det ett alldeles lagom stort universitet med en "familjär" känsla. Du möter alltid ett bekant ansikte när du är på universitetsområdet. 

Vilken kurs har varit roligast hittills?

Kommunikativ förpackningsdesign (7,5 hp) helt klart! Där fick vi jobba med cirkulär design och verkligen sätta oss in i hela arbetsprocessen från idé till färdig produkt. Det var fyra riktigt roliga veckor! Även grafisk designhistoria (7,5 hp) var en intressant och lärorik kurs.

Hur ser en typisk studievecka ut?

Det är otroligt olika. När vi har projekt kan all vaken tid spenderas på skolan med resten av klassen, det känns nästan som ett kreativt kollektiv där vi arbetar och äter alla måltider tillsammans. Andra veckor har vi bara några föreläsningar att gå på och sen studerar man hemifrån istället.

Vad tycker du om studentlivet och om Sundsvall?

Sundsvall är en väldigt fin och mysig stad. I jämförelse med andra större studentstäder kan man kanske tycka att det inte finns så mycket att hämta här för en student. Men jag trivs otroligt bra och de som arbetar för att främja studentlivet ser till att det ofta är evenemang på vår studentkår samt att det händer andra saker för de studenter som vill aktivera sig. Förutom det är min klass överlag duktiga på att hitta på saker tillsammans, exempelvis brukar vi gå på vernissage eller bara ses för att äta eller ta en öl tillsammans. 

Har du några tips till blivande studenter? 

Ta tillvara på den första tiden när du är ny student. Då har man chansen att träffa otroligt många nya härliga människor och skapa relationer samt minnen för livet. Men det gäller nog egentligen för hela studietiden, man måste komma ihåg att njuta och ha roligt hela vägen!

Vad vill du jobba med efter utbildningen?

Min dröm har alltid varit att starta eget. Om det betyder att jag en dag kommer starta en egen designbyrå eller frilansa vet jag inte riktigt ännu. Till en början hoppas jag bara få hitta min plats på marknaden där jag får fortsätta utvecklas och gärna arbeta mer med förpackningsdesign och branding. Med tiden får vi sedan se var det bär!

Sidan uppdaterades 2022-08-29