Hanna blev erbjuden anställning direkt efter studierna

Spara favorit

Hanna Simu är 26 år gammal och kommer från Robertsfors, Västerbotten. I dagsläget bor hon i Stockholm och jobbar som Jr. Art Director på Bror Rudi Creative. Innan det så studerade hon Grafisk design på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Hur var det att plugga på programmet?

Superkul och lärorikt! Du får utveckla både din kreativitet och kritiskt tänkande. 

Varför valde du just den här utbildningen?

För att få en bred och stabil grund. Jag tyckte det lät intressant att varva teoretiska ämnen med praktiska moment, och förpackningsinriktningen gjorde att den här utbildningen stod ut bland andra. 

Hur var samarbetet med arbetslivet under utbildningen?

Det var bra. Jag tror att möjligheten att få göra praktik är superviktig för att hitta ingångar till arbete efter utbildningen. 

Vi hade även bland annat kontakt med pappers/kartongtillverkare. Vi arbetade ex. i ett förpackningsprojekt mot SCA där caset var att lyfta ett av deras nya materials unika egenskaper, en kartong med rundade hörn. Vi var även på studiebesök till Iggesund paperboard där vi fick insyn i tillverkningen av kartong, vilket var det primära materialet vi arbetade med i förpackningsformgivning. I några projekt hade vi gästhandledare som tillsammans med lärare följde vårt arbete i olika projekt. Det var väldigt givande att få ett "utifrån-perspektiv" och bra att kunna bolla projekt mot fler än en handledare.

Det fanns även möjligheter att ta del av gästföreläsningar och liknande utanför utbildningen, via universitetet. Såsom lunch- eller inspirationsföreläsningar öppna för alla studenter. De rekommenderar jag verkligen!

Hur var kontakten med lärarna och de andra studenterna?

Den var toppen! Det kändes fint att plugga på ett mindre universitet där du under tre år får svetsas samman med klasskamrater och bygga relationer med lärarna. Du är inte en anonym person i en stor föreläsningssal på Mittuniversitetet. 

Vad var det bästa med programmet?

Att få en bred grund att stå på, med teoretisk förankring bakom designtänket. Men även att det finns plats för kreativ höjd och frihet i projekt med stora möjligheter att utvecklas oavsett tidigare designerfarenhet.

Hur kom det sig att du valde Mittuniversitetet?

Jag tycker att Västernorrland är fint och jag hade instinktivt ett inneboende norrlandspatriotiskt motstånd att hamna längre söderut än så. Plus att det är ett alldeles lagom stort universitet för att du lätt ska känna dig hemma, campus ligger fint och lokalerna är bra.

Berätta om ett projektarbete som du är särskilt stolt över under utbildningen?

Under kursen Grafiskt förpackningsprojekt samarbetade vi med två japanska universitet där vi utbytte erfarenheter av respektive länders fika-traditioner och byggde ett förpackningskoncept utifrån det. Jag jobbade tillsammans med Emma Waleij, Alma Lindström och Maja Ahlund och vi tog fram konceptet SAIKA . Såhär i efterhand känns det som ett riktigt drömprojekt. Rolig brief, bra teamwork, toppen resultat plus utställning på och resa till förpackningsmässan Tokyo Pack i Tokyo.  Ta del av projektet.
Projektet hyllas även i The Dieline som "The Top 50 Packaging Designs of 2017"

Vad gör du idag och hur var vägen dit?

Idag jobbar jag som Jr. AD på en liten designbyrå i Stockholm. Jag fick kontakt med byrån under utbildningens praktikperiod, trivdes jättebra, och blev erbjuden anställning när jag var klar med studierna. 

Ditt råd till blivande studenter som är på gång med att välja utbildning?

Lita på magkänslan. Om det känns kul, kör! Det går alltid att ändra sig sen.

Hanna vann förstapris

vinnande förpackning i tävling, hanna simu

Under Hannas sista år på utbildningen vann hon förstapris i en designtävling för en av sina produkter,