– Jag har alltid gillat att vara kreativ och just därför kändes programmet industridesign rätt för mig!

Emil Söderlund valde att flytta från Åland till Sundsvall för att studera industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall. På fritiden gillar han att sysselsätta sig med egna designprojekt och lära sig nya designprogram som kan vara användbara inom branschen.

Emil Söderlund

Studerar: Industridesign
Studieort: Sundsvall

Varför valde du att gå utbildningen industridesign?
Jag har tidigare arbetat med grafisk design och har alltid gillat att vara kreativ. Just därför kändes programmet industridesign på Mittuniversitetet rätt för mig, eftersom jag kunde utmana min kreativa sida. 

Hur ser en vanlig studievecka ut för dig?
Jag skulle inte säga att vi har några "typiska" studieveckor, då det varierar väldigt mycket. Men oftast så börjar en kurs med lite teori och sedan blir det fritt fram att jobba med arbetet hur man vill, förutsatt att man är färdig tills deadline. Jag personligen tycker om det upplägget då det ställer krav på att ta ansvar och planera sin tid för att hinna till deadline. Det innebär också att det kan bli en del kvällsjobb, om man vill få till ett riktigt bra resultat!

Hur tycker du det fungerar att studera på Mittuniversitetet?
Kort och gott så tycker jag det funkar riktigt bra. Lokalerna är en otroligt bra miljö att jobba i och det finns mycket användbar utrustning som man har tillgång till dygnet runt. Har man funderingar eller problem så har man nära till lärarna och andra studenter som ställer upp och hjälper en. Mittuniversitetet är en lugn skola som inte känns stressig och man har utrymme att arbeta med sina projekt.

Hur är kontakten med lärare och andra studenter?
Vi har mycket kontakt med lärarna, och de är tillgängliga i princip hela tiden. Om man behöver hjälp eller har funderingar så är de bara ett stenkast bort, och de kollar läget med jämna mellanrum när vi arbetar på med våra egna projekt. Om de inte närvarande på universitetet när man har en fundering så går det alltid bra att slänga iväg ett mail, och jag tycker att de är väldigt snabba på att svara. Lärarna på skolan är också väldigt kompetenta och besitter all den kunskap man kan tänka sig, och utöver det så har de även bra kontakt med personer utanför universitetet och i branschen. 

Vilken kurs har varit mest intressant hittills?
Jag skulle nog säga att kursen designmetodik (4,5 hp) har varit väldigt intressant och givande. Den handlar i korthet om hur man skall gå till väga för att skapa en bra produkt, vilket är själva grunden inom industridesign. 

Vad är det bästa med utbildningen?
Det är nog en blandning av det som jag har nämnt tidigare! Just att få vara kreativ och sedan bestämma själv hur man lägger upp tiden inom ett projekt är riktigt kul, eftersom det innebär att man själv får välja om man vill lägga lite extra timmar på exempelvis skissandet, 3D-modellering, fysiska modeller eller något annat som vi får lära oss under utbildningens gång. 

Vad skulle du vilja ge för tips till blivande studenter på utbildningen?
Jobba hårt med att försöka få din portfolio så bra som möjligt från början eftersom det är den du kommer söka de flesta jobben med. Sedan skulle jag nog säga att det är viktigt att man ständigt utmanar sig själv, eftersom det är då man brukar man lära sig som mest. Även egna arbeten på sidan av studierna är perfekt för din portfolio, men också för att förbättra dina kunskaper. En självklarhet är ju också att ha roligt under utbildningens gång, men det tror jag inte någon kommer ha svårigheter med!

Sidan uppdaterades 2020-11-27