Isak Modd

Spara favorit

Varför valde du att studera på Mittuniversitetet?
Förutom att ha en väldigt bra och omtalad industridesignutbildning, kändes mittuniversitetet som det rätta valet då både familj och vänner som studerat här tidigare tyckt att studieperioden varit spännande och givande. Innan jag gjorde min ansökan till Mittuniversitet gjorde jag även ett besök där som avgjorde mitt val.

Hur är det att studera på Industridesign?
I utbildningen tränar vi på både digital och analog skiss för att snabbt kunna visualisera idéer. Det är stort fokus på den praktiska delen, vi arbetar med hårdskum, lera, 3D-skrivare, mm som metod för att gå från koncept till färdig produkt. Muntliga redovisningar är vårt sätt att avsluta en kurs i stället för tentamen som många andra kurser har. Arbetssättet gör att vi lär oss hur en industridesigner arbetar i verkligheten.

Vad är det som är så spännande med industridesign?
Att vara omgiven av kreativa människor och att få ta del av andra tankesätt samt se alternativa problemlösningsmetoder. Det är även ett yrke med stor variation då man får upptäcka och fördjupa sig i nya områden beroende på designarbetet.

Hur ser en typisk studievecka ut?
Förutom att ha några föreläsningar är det mycket eget ansvar för hur man väljer att lägga upp sitt arbete under studieveckan. Det kan innefatta att skissa fram koncept, bygga fysiska modeller eller arbeta teoretisk med designmetoder via till exempel användartester. God planering och struktur är något man lär sig tidigt att man måste behärska.

Vad gjorde du innan du började studera här?
Jag gick tekniskt gymnasium med inriktning mot data, under den perioden blev jag väldigt förtjust i CAD och 3D-modellering som fick mig att få upp ögonen för industridesign. Sedan studerade jag ett år på en förberedande industridesignutbildning, vilket ledde mig till att söka Mittuniversitetet.

Vad tycker du om Mittuniversitetet?
Jag tycker att det är en väldigt trevligt studiemiljö. Att ha tillgång till 3D-skrivare, laserskärare och tyngre datorprogram ger en väldigt stor arbetsglädje. Samtidigt som de andra studenterna är väldigt trevliga och lättsamma att studera med.

Vad tycker du om studentlivet och om Sundsvall?
Studentlivet är väldigt aktivt och det nya kårhuset gör det väldigt lätt att ansluta till något pågående event om man har lust. Kåren har ett stort utbud och man hittar garanterat något som passar ens smak eller intresse.

Sundsvall i sig är en trevlig stad, jag tycker att den är väldigt lagom då det finns både en stor tillgång av affärer men har nära till skog och natur.

Vad gör du om fem år?
Mitt mål är att arbeta med designuppdrag med riktning mot rymdindustrin då det alltid varit ett stort intresse för mig.

Ett spännande projekt under utbildningen
I början av vårt tredje studieår fick vi i uppgift att tillsammans med programmet Möbel- och byggnadshantverk designa och utveckla solsängar. Vi arbetade i tre grupper med målet att designa och tillverka en varsin solsäng som skulle passa en vald målgrupp. Vi på industridesignutbildningen skötte ergonomi och designarbetet medan studenterna från Möbel- och Byggnadshantverk hanterade tillverkningen av solsängen. Efter 10 veckors arbete hade vi ett färdigt resultat i form av tre unika solsängar.

Efter projektets slut fick vi även möjligheten att ställa ut möblerna på Stockholm Furniture fair, där vi återberättade hur projektet gick till för nyfikna besökare. Det var en väldigt mäktig känsla att se vår solsäng på mässan och att vi fick ett sådant bra bemötande av besökarna.