Från New York till studier på industridesign

"Framförallt så har utbildningen gett mig självförtroendet att lita på min kompetens genom hela designprocessen"

Mona Nilsson-Wärdell

Program: Industridesign
+ 30hp engelska
Studieort: Sundsvall
Studieår: 2012-2016

Hur kom det sig att du valde Mittuniversitetet?

– Vi hade flyttat från New York via Stockholm till Sundsvall, och jag kände att jag ville studera igen, dels för att det är roligt men också för nätverkandets skull. Jag trivs väldigt bra i skolmiljöer och vet att det är en bra plats att skapa nya kontakter.

Varför just industridesign?

– Jag läste igenom katalogen noggrant och fastnade för industridesign omgående när jag förstod innebörden av utbildningen. Jag kan fortfarande tycka att namnet industridesign inte är tillräckligt beskrivande för vad utbildningen handlar om. Men fördjupar man sig lite i ämnet så inser man att det är världens roligaste utbildning – om man gillar produktdesign, grafisk design och problemlösning och är relativt kreativ.

Hur upplevde du Mittuniversitetet?

– Jag trivdes väldigt bra, det är ett vackert campus och en välkomnande miljö. Det är många internationella studenter också vilket är roligt. Om man vill engagera sig mera och få en bredare upplevelse av sin studietid så finns det bl.a. en möjlighet att bli studentambassadör och få jobba genom att vara en representant för Mittuniversitetet. Jag rekommenderar det varmt om man har tid och driv att göra något utöver studier.

Hur ser du på din utbildning nu?

– Det var en mycket givande period i mitt liv och jag är oerhört tacksam att ha fått gå denna utbildning. En stor skillnad på industridesignprogrammet och andra utbildningar är att vi har egna klassrum – vilket medför att föreläsarna kommer till oss, inte tvärtom - med fasta platser med höj/sänkbara bänkar, samt en verkstad med alla tänkbara maskiner (3D skrivare, vakuumpress, laserskrivare och alla ”vanliga” maskiner) samt en fotostudio och egen datasal. Det gör att vi kanske har en lite mer familjär upplevelse av studenttiden än andra.

Berätta om ditt exjobb – vad gjorde du?

– Jag utvecklade en lättviktig altangunga, eller ”Porch swing”, åt IKEA. Det var en vansinnigt intensiv period men också ofattbart givande att få chansen att jobba med ett så pass stort företag och ta del av deras process inom produktutveckling. Jag fick också mycket positiv uppmärksamhet medialt kring mitt exjobb och det underlättade enormt när jag väl började söka jobb. 

Har den hjälpt dig i ditt yrkesliv efter examen?

– Absolut. Jag hade jobbat inom design och projektledning tidigare men jag hade inte någon kunskap inom 3D modellering, designprocessen eller ens Photoshop, Illustrator eller Indesign programmen. Alla dessa är en fantastisk tillgång i yrkeslivet. Framförallt så har utbildningen gett mig självförtroendet att lita på min kompetens genom hela designprocessen.

Vad gör du idag?

– Jag jobbar som industridesigner, grafisk formgivare och projektledare.

Har du några råd till de som är i färd med att söka utbildning?

– Det är få antagningar varje år, de tar in som mest 15 studenter. Detta medför att ambitionsnivån är hög bland de som kommer in. Det är en lite speciell uttagningsprocess med arbetsprover, problemlösningsförmåga samt en intervju. Jag skulle starkt rekommendera att vara seriös i sin ansökan och lägga ner den tid som krävs på uppgifterna som tilldelas innan intagning. Det är hård konkurrens men väl värt besväret om man kommer in!

Sidan uppdaterades 2020-11-27