Pulitzerpriset till tidigare student vid Mittuniversitetet

Spara favorit 8 feb februari 2018

Mittuniversitetets tidigare student Joachim Dyfvermark är en av nära 400 journalister runt om i världen som nu belönas med det prestigeladdade Pulitzerpriset. De belönas för sitt gränsöverskridande grävarbete med Panamadokumenten, som avslöjade en internationell skattehärva och avsatte fifflande ledare världen över.

Joachim Dyfvermark är en av flera hundra reportrar på sex kontinenter som har samarbetat för att granska den enorma dataläckan Panamadokumenten och de skatteplanerande aktiviteter som där uppdagades. Projektet samordnades av internationella grävnätverket ICIJ, som är den formella mottagaren av Pulitzerpriset, och avslöjade infrastrukturen bakom en lång rad skumma affärer i olika skatteparadis. Joachim Dyfvermark och kollegorna på Uppdrag Granskning har fokuserat dels på hur svenska banken Nordea hjälpt rika kunder att gömma pengar, dels på Islands statsministers inblandning i härvan – ett avslöjande som gjorde att han senare tvingades avgå.

Joachim Dyfvermark pluggade Journalistprogrammet i Sundsvall 1994-1996 och tillhör landets mest rutinerade och prisbelönta grävande journalister. Som frilans, på TV4:s Kalla Fakta och numera på SVT:s Uppdrag Granskning har han radat upp viktiga avslöjanden i snart 20 år. Han har under åren tilldelats flera Guldspadar och fick ännu en i lördags när Gräv 2017 gick av stapeln. Men i journalistbranschen finns inte mycket som smäller högre än ett Pulitzerpris.

Nyligen var Joachim Dyfvermark på plats i Sundsvall och föreläste för journaliststudenterna i den nya utbyggda kursen ”Undersökande journalistik”, berättar Peter Jonriksson, ansvarig för Mittuniversitetets journalistprogram.
– Jag är jätteglad att ICIJ får det här priset. Det måste vara historiens största scoop, och visar vilken kraft journalistiken kan ha när den samarbetar över lands- och redaktionsgränser. Sen är jag extra glad att Jocke var med där. Vi pluggade här under samma tid, och han har gjort otroligt mycket bra grejer i sin karriär. Han är också en sådan som delar med sig av sina kunskaper till andra. Hur många studenter kan säga att de blivit upplärda av en Pulitzervinnare.

Ett stort grattis till Joachim från oss!

Pulitzerpristagare

Pulitzerpristagare

Joachim Dyfvermark

Läs mer om Pulitzerpriset och Panamadokumenten

Läs mer om priset Guldspaden