#Deadline-uppropet får årets Gyllene Halda

#Deadline-uppropet får årets Gyllene Halda

Mittuniversitetets Journalistpris Gyllene Haldan går i år till systrarna Emma och Johanna Lindqvist, initiativtagarna till deadlineupproret.

gyllenehaldan2018.jpg
Emma och Johanna Lindqvist är årets pristagare av Mittuniversitetets Gyllene Halda. Foto: Peter Jonriksson

I kampanjen talar över 4000 kvinnliga journalister ut om sexuell utsatthet inom yrket.
−Nästa steg är att fortsätta jobba med det här på redaktionerna och i samhället. Det handlar om att förändra normer, sade Johanna Lindqvist.

Emma och Johanna Lindqvist mottog priset i samband med grävseminariet i Helsingborg under lördagskvällen. Uppropet #deadline uppkom under #metoo, och fick kvinnliga journalister att berätta om sina upplevelser om sexuella trakasserier och övergrepp.

I nuläget har Facebookgruppen för Deadlineupproret över 7.000 medlemmar, och förändringarna börjar redan märkas ute i branschen, enligt initiativtagarna.

−Jag satt vid bordet nyss med en kvinna som jobbar på Aftonbladet. Hon sade att det har blivit som en helt ny arbetsplats för henne. Det känns väldigt häftigt när man tänker på det, sade Emma Lindqvist vid ceremonin.

−Det här är inte bara Emmas och mitt pris. Det är till alla som skrivit i #Deadline. Utan alla er hade det inte blivit något, sade Johanna Lindqvist.

Motivering till priset:

”I oktober 2017 startade spridningen av hashtaggen ”me too” i syfte att uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor. En effekt av ”me too” har varit upprop från kvinnor inom olika branscher.
Den tystnadskultur som har rått inom olika yrken uppdagades även inom journalistiken, tack vare deras initiativ. Med berättelser från tusentals kvinnliga journalister har sexism och övergrepp förts fram i ljuset och det har lett till en rörelse av extremt tung vikt.
Därför går Gyllene Haldan 2018 till systrarna som fick över 4000 kvinnliga journalister att äntligen våga tala ut om sexuell utsatthet – Priset går till Johanna Lindqvist och Emma Lindqvist för #deadline.”

Systrarna Lindqvist kommer ifrån Umeå och har båda lång erfarenhet av journalistik. I dag är Johanna Lindqvist frilansande journalist och Emma Lindqvist politisk sekreterare. De båda startade en hemlig Facebooksida där kvinnliga kolleger kunde berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier i journalistbranschen.

Gyllene Haldan delas varje år ut av journaliststudenterna på Mittuniversitetet i Sundsvall, och har gjorts sedan 1992. Priset går till den eller dem som journaliststudenterna anser ha gjort något av stor vikt för journalistiken. Tidigare år har bland annat Anton Berg & Martin Johnson (poddcasten Spår), Christer El-Mochantaf och Kristina Hedberg stått som vinnare av det bokstavligen tunga vandringspriset.


Text: Ida Aronsson och Sara Karlsson Petersen

Gyllene Haldan

Ett vandringspris som delas ut av linjeföreningen JFS, som består av studenter från journalist- och bildjournalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Haldan har delats ut i 25 år.