Det här ska du tänka på när du söker jobb

Det finns en hel del att tänka på när man söker jobb. Marianne Peterson, personalredaktör på Aftonbladet, tipsar. – Visa vem du är och vad du vill, säger hon.

Gör man bra ifrån sig under praktiken är det ofta till stor hjälp för att få in en fot på arbetsplatsen. Aftonbladet är en av de redaktioner som under många år har tagit emot praktikanter från Mittuniversitetet, och erfarenheterna är goda.
– De är alltid mycket väl förberedda när de kommer till oss. Lärarna har gett en mycket bra grund att stå på, med många övningar, goda råd och feedback. Studenterna är nyfikna, positiva och engagerade från första dagen, säger Marianne Peterson. 

Läsaren i fokus
För att få stanna kvar och jobba efter praktiken gäller det att man har visat att man är en god lagspelare och kamrat, lojal och engagerad, har koll på branschen och kommer med egna förslag, menar hon.
– Det är viktigt att man brinner för sitt jobb. En bra journalist har läsaren i fokus, är envis, har hög integritet och är väldigt noggrann. Ingen story är för liten för att inte göras med största engagemang. Att skriva en notis är lika viktigt som att skriva större artiklar.

Söker man jobb på en redaktion som man aldrig har haft chansen att praktisera på, är det ändå samma sak som gäller – men då får man visa vad man går för i sin ansökan i stället. 

Visa att du är journalist
– Lägg tid och energi på ditt presentationsbrev. Där har du chansen att visa vem du är och vad du vill. Skriv kort, personligt och intresseväckande. En trevlig layout ger alltid bättre intryck än bara text i en mall. Visa att du är journalist, säger hon.

Ett annat tips från Marianne Peterson är att man inte ska söka samtliga jobb som en arbetsgivare annonserar ut. Då är det mycket bättre att enbart söka de som man verkligen är intresserad av, och motivera varför man är den bästa personen för jobbet.
– Det är alltid bra att bifoga eventuella rekommendationsbrev som pdf:er, men strunta i att skicka med skolbetyg och intyg. Arbetsprover är bra, men inte mer än en handfull. Och glöm inte kontaktuppgifterna längts upp på varje sida, säger hon.