Räddningsövning

Journaliststudenter på Mittuniversitetet deltog i en stor räddningsövning i Timrå kommun där de under en förmiddag fick öva skarpt i sin yrkesroll som journalister

Scenariot var en otäck bussolycka med skadade ungdomar. På plats fanns räddningstjänst, ambulanspersonal och polis. Titta på klippet för att höra vad våra studenter lärde sig av att delta.

 

Redaktionsveckor

Få övningar är så lärorika och uppskattade som redaktionsveckorna. Då fyller journaliststudenterna två konkurrerande nyhetssajter med ord, ljud och bilder - nyheter.Nyhetspulsen är hög under redaktionsveckorna. Skratt, diskussioner och i vissa fall bråk bryter ut på redaktionerna. Vad ska publiceras? Vad gör den andra gruppen? Är vi före SVT? Ska vi filma?

Ibland jublas det lite högre från någon redaktion, när etablerade medier som SVT, SR eller Mittmedia väljer att ”credda” en nyhet som journaliststudenterna grävt fram.

Under sitt första år på Journalistutbildningen får studenterna vid två tillfällen genomföra redaktionsövningar. Klassen delas på hälften, två redaktioner startas och sedan är tävlingen igång. Redaktionerna konkurrerar med varandra och de etablerade medierna om att hitta de bästa historierna, spännande fakta och de mest häpnadsväckande nyheterna. 

Lärarna medverkar som ett stöd under veckorna men det är studenterna själva som driver nyhetssajten.

Efter redaktionsövningen kan studenterna oftast konstatera samma sak. Övningen var jobbig, lärorik och extremt rolig.