Mittuniversitetet erbjöd den starkaste kopplingen till yrkeslivet

Erik Niva, sportjournalist på Aftonbladet berättar om sina år som student på journalistprogrammet.

Erik Niva

Hemort: Stockholm
Pluggade: Journalistik 2001-2003
Studieort:
Sundsvall

Anledningen till att du började plugga? Hade du några speciella planer, tankar eller mål?

Efter några år av mer eller mindre riktningslösa universitetsstudier ville jag konkretisera min utbildning. Vid det här laget hade jag bestämt mig för att jag ville gå ner för den journalistiska stigen, och bland de tänkbara alternativen hade utbildningen i Sundsvall den klart tydligaste koppling mellan studierna och yrkeslivet.

Har din utbildning medfört något oväntat, fört in dig på andra yrkesvägar än du tänkte innan?

Tvärtom, egentligen. Utbildningen i Sundsvall gjorde så att jag kunde förverkliga just de tankar och mål jag hade när jag påbörjade studierna. Det blev så som jag hade hoppats.

Hur var det att plugga programmet ifråga?

Övervägande positivt. Men det absolut viktigaste med utbildningen var uppriktigt sagt tiden bortanför själva lärosätet; lärarna i Sundsvall uppmuntrade oss att arbeta journalistiskt vid sidan av skolarbetet, och var framförallt en väldigt stor hjälp med att ordna fram de smått karriärsavgörande praktikplatserna.

Vad gör du idag?

Jag är anställd som sportjournalist på Aftonbladet, och har varit det ända sedan jag slutade på Mittuniversitetet. Jag kom in på redaktionen som praktikant, blev kvar som sommarvikarie och har krokat mig kvar ända sedan dess.

Hur kom det sig att du valde Mittuniversitetet?

De erbjöd den starkaste kopplingen mellan studier och yrkesliv.

Vad tyckte du om att studera vid Mittuniversitetet?

För mig var det bra. Det är en skillnad på att läsa i Sundsvall jämfört med att läsa i någon av de ännu mer etablerade studentstäderna, men för mig personligen var det en skillnad som gjorde det lättare att faktiskt fokusera på studierna.

Ditt råd på vägen till blivande studenter?

Fundera en vända extra på hur vägen från studierna och yrkeslivet egentligen ser ut. Vad är realistiskt? Vad är orimligt? Och vilket lärosäte ger intryck av att faktiskt ha en tydlig linje mellan det ena och det andra?

Sidan uppdaterades 2022-01-26